Det blev det ingen fjärde raka seger för Köping Stars i det viktiga streckmötet om slutspelsplatsen borta mot Umeå på torsdagskvällen. Umeås segersiffror i ligamötet skrevs till 100-93 (52-54).

Det var ett kraftigt försenat Köping Stars som anlände till Umeå först några timmar för matchen. Sex timmars försening med strulande flyg från Arlanda var inte den bästa uppladdningen för den så viktiga matchen.

– Sån’t kan hända och det blev en lång dag, menade coach Jotti Nikolaidis.

Stars öppnade också svagt och lyckades bara med fyra poäng i korgen på fem minuter. När sedan Umeås guard DeAndré Mathieu och store centern André Nilsson var på bästa spelhumör var hemmalaget snabbt uppe i elva poängs ledning, 15-4.

– Det var svårt att få stopp på Mathieu, säger Jotti.

Stars kom dock starkt tillbaka och hämtade nästan in Umeås hela försprång, mycket tack vare Niklas Larssons nio poäng.

Det handlade också om Niklas direkt i andra perioden. Han landade olyckligt och foten fick sig en rejäl törn – så pass att det inte blev mer spel före paus. I samma spelsekvens satte John Brändmark en trea och dessutom ett straffkast och gav Stars ledningen för första gången. Det blev även upptakten till en bra period för Stars där framför allt Desmond Hubert och Michiel Petersen bidrog såväl i defensiv som offensiv. Stars var som mest i ledning med nio poäng, 44-35, efter en trea av Sean Smith.

– Vi hade ett bra flyt, säger Jotti.

Hemmalaget kröp närmare efter magnifikt skytte av DeAndré Mathieu innan Luka Babic satte en tvåa för Stars pausledning, 54-52.

Mycket överraskande kom en hårt tejpad Niklas Larsson till spel efter paus och satte direkt två straffkast.

Men såväl Umeå som Köping Stars hade svårt att komma i bra skottlägen och missade i såväl passningar som skott. Blott två poäng på tre minuter!

Och det var Umeå som först fick ordning på skyttet. Nio raka poäng förde hemmalaget upp till ledning 71-64, och Köpingsspelarna tycktes tappa i energi när inte ens Aleksa Solevic lyckades med en layup ensam under korgen.

– Umeå satte mer press på Aleksa, och som blev lite trött. Då är det också lätt att ta fel beslut…

Nu blev det bara 13 poäng för Stars under perioden.

I slutperioden var Stars också hela tiden det jagande laget, och var som närmast två poäng från Umeå, 84-82. Som så många gånger tidigare handlade det mycket om Aleksa Solevic när matchen skulle avgöras. Två osportsliga foul på Aleksa med minuten kvar på matchklockan gav honom och Stars såväl straffkast och fortsatt bollinnehav. Maximal utdelning hade betytt hela tio poäng för Stars…

Men det var inte vare sig Aleksas eller Stars kväll – Umeå höll undan till seger i den så viktiga fyrapoängsmatchen kring slutspelsstrecket.

– Det går inte att vinna när motståndarna får göra 100 poäng, säger Jotti.

Å andra sidan var 93 poäng för Stars på bortaplan helt okey. Den här gången räckte det inte till seger.

Matchfakta:

Umeå–Köping 100–93
(23–22, 29–32, 19–13, 29–26)

Poäng, Umeå: DeAndre Mathieu 30, André Nilsson 18, Alexandros Varytimiadis 14, Josh Greene 12, Eric Gilchrese 12, Chris Singhateh 8, Daniel Eliasson 6

Köping: Aleksa Solevic 21, Niklas Larsson 18, Desmond Hubert 18, Michiel Petersen 11, John Brändmark 9, Sean Smith 6, James Demery 4, Mikael Axelsson 4, Luka Babic 2

Publik: 304.