Glädjen är stor inom Köping Basket efter att föreningen med herrlaget Köping Stars i SBL får ta emot utmärkelsen Årets Lyft 2022, utdelat av Svenska Basketbollförbundet.

– Vi tilldelades utmärkelsen även för två år sedan, den gången för klubbens sportsliga framgångar, säger klubbchefen Stefan Ståhlmalm.

Den här gången premieras mycket av klubbens 2.0-satsning som initierats för att ta Köpings basketkultur till ännu högre nivå. Satsningenomfattar bland annat att utveckla basketevenemangen i den nya arenan Köpings Bad & Sport.

Köping Stars hade en tung skadeperiod under hösten men avslutade grundserien starkt – till den stora publikens förtjusning. (Foto: Robert Bjarnefeldt)

Flytten från tidigare hemmaarenan Karlbergshallen med begränsat antal publikplatser till nya hallen har dock inte varit en ”walk-in-the-park”. Köpings kommun valde att lägga ett gummigolv i nya hallen för att möta fler behov än SBL-basket – ett beslut som tvingat Köpings Basket till en såväl kostsam investering i eget trägolv samt det svettiga och mödosamma uppdraget att med klubbens ideella krafter lägga ut – och plocka bort – golvets 740 ”pusselbitar” vid varje hemmamatch!

Köpings kommun valde ett gummigolv i nya arenan. Klubben ”spottade i nävarna” och köpte in ett nödvändigt trägolv och trogna supporters ägnade 16 matchdagar till att lägga in – och plocka bort de 740 golvbitarna. (Foto: Dan Sederowsky)

– Vi förvandlar Köpings Bad & Sport till högklassig basketarena gång på gång, säger Kjell Johansson som är ordförande i Köping Basket.

Han betonar att ”Årets Lyft” är ett gott betyg till föreningens organisation som med ideella krafter presterar lysande evenemang.

Torbjörn Gehrke blev en frispråkig ny headcoach för Köping Stars och är en passionerad ivrare av att fånga in en än större publik. (Foto: Robert Bjarnefeldt)

”Before Basket” samlar supporters för uppladdning redan timmar före match vid ett närliggande hotell. Publik tas redan i entrén emot med specialskrivna ”Köpingslåten” (rockgruppen Charta 77 tillsammans med Karlbergsskolans musikprofil), roll-ups med Starsspelarna, back-drops med klubbens historia och med lokala dansungdomar i Sorry No Name som pausunderhållning.

– Vi uttryckte vår tacksamhet till de 116 fantastiska aktiva, ideella krafter som visar det stora engagemang och hjärta som finns för klubben vid vår slutspelsmatch mot Jämtland, berättar Stefan Ståhlmalm.

Köping Basket märker också uppskattning för den 2.0-satsning på organisation och ungdomsarbetet som pågått under säsongen.

– Vi utvecklar nya arbetssätt med ny styrelse och utskott, säger Stefan Ståhlmalm samtidigt som ungdomsbasketen tagit ny fart efter pandemiåren.

Klubben har numera tidigare Starscoachen Panagiotis ”Jotti” Nikolaidis, tillika en av coacherna för svenska U20-landslaget, som stor drivkraft inom ungdomsleden.

Med andra ord, det pågår ett intensivt ideellt arbete för att fortsätta utveckla basketsporten i Köping. Få har undgått att nye headcoachen för Köping Stars, Torbjörn Gehrke, är den kanske störste ivraren för att skapa intresse för sporten och publiklaget Köping Stars.

Få tvivlar på att publikrekordet i nya arenan (938 åskådare i kvartsfinalen mot Jämtland) överlever nästa säsong. Tusenstrecket ska passeras…