”Anfall vinner matcher men försvar vinner mästerskap”!

Undrar då varför i princip alla ligors MVP inte är den bästa försvararen? Har det någonsin hänt, och om det har hänt, händer det en gång av tio eller en gång av 100?

Sanningen är förstås att det är ett hyckleri på hög nivå.

Som försvarande spelare är man ALLTID tvåa och anfallaren ska vara ordentligt tappad framför bogvisiret för att inte ha övertaget mot sin försvarare. Att spelare ska kunna spela försvar och att lagen spelar bra försvar tillsammans är inte ett önskemål – det är ett KRAV! Annars kan vilken halvdussin lirare eller lag som helst göra mål och rentav vinna matcher. Vinnande lagen gör alltid mer poäng än det förlorande laget dock  – go figure 🤔

I Köping/Jämtlandsserien så är det helt klart försvaret som har fått allt fokus. Båda lagen tvingar fram en usel skottprocent hos den andra. Citat som ”vi håller dem på 55 poäng och nu måste vi bara göra mål på våra enkla lägen” när man själv mäktar med hela 57 poäng är inte enögt. Det är helt enkelt så man säger, för nu handlar det inte om att ge motståndarna respekt för någonting alls – nu är det slutspel och bara vinster räknas – allt är tillåtet!

Jag väljer dock att ge Jämtland cred för sitt försvar – de är stora, starka och förbannat duktiga på att hjälpa varandra samt på att ta returer. Sanningen är förstås att båda lagen spelar bra försvar.

Men arbetet som krävs för att ta sig till de avslut båda lagen får, tar ut sin rätt och därför är de enkla lägena som ibland dyker upp inte så enkla längre. Det är som de där berömda 50 cm puttarna på hål 3 som är så enkla jämfört med samma 50 cm putt på hål 18 för att få behålla PGA kortet. Den 50 cm putten känns helt plötsligt som en 10 meters putt på ett parkettgolv med lutning!

Jämtland scorar 77% av sitt säsongssnitt i poäng vilket måste anses vara klart under godkänt. Problemet är att Stars ligger på 67% av sitt säsongssnitt vilket är ännu sämre!! Den fysiska kontakten, kampen och jobbet som läggs ned ifrån båda lagen för att försöka ”stoppa” det motståndarna vill ha är just nu på mycket högre nivå än i grundserien. Båda lagen kryddar sina svåra avslut med att missa enkla dito. Spelarna är tröttare och har mindre tid på sig, för att försvaret är bättre och mer fysiskt.

Därav vikten av talangfulla anfallare vilket båda lagen saknar just nu 😉
Det är en ganska enkel ekvation om man tänker efter.

För att vinna matcher och mästerskap är anfallet avgörande om du ska göra mål mot ett bra försvar. Den talangen växer inte på träd! Man kan jobba sig till att bli en ok eller rent av bra försvarare på ren ambition och vilja. Men det gäller absolut inte i samma utsträckning när det kommer till att vara en bra anfallare. Det krävs en helt annan talang för det!
Försvar är alltid viktigt och är faktiskt ett krav/måste för att ens få vara med.

Vinst eller förlust, denna så viktiga 3e kvartsfinal mellan Jämtland och Köping, tror jag inte kommer inte att avgöras i försvaret.
Båda lagen spelar ett riktigt bra försvar så ribban där är redan lagd.

Det som kommer att avgöra är det lag som vågar ta sina lägen och orkar koppla bort tröttheten (eller behålla fokus som det så vackert döpts om till). Annars befarar jag att vi kommer att få se ytterligare ett halvtidsresultat som slutresultat i denna match.

Torbjörn Gehrke
Köping Stars