Fighten runt slutspelsstrecket fortsätter och på tisdag kväll vill Köping Stars i mötet med Jämtland Basket studsa tillbaka efter förlusten borta mot Umeå. Då bröts den så värdefulla sviten av tre raka segrar mot främsta konkurrenterna om tabellpositionen i Svenska Basketligan.

När Köping Stars tog sig an Jämtland hemma i Karlbergshallen i oktober gjorde Starsspelarna trots förlust en bra insats.

– En av våra bättre matcher under hösten, menade Niklas Larsson som tidigare spelat fyra säsonger i Jämtlands linne.

När Niklas och Stars flög till Östersund för returmötet fanns därför goda förhoppningar att få med sig poängen hem. Det blev tvärtom. En märkligt viljelös insats slutade med förlust för Stars med 34 poäng. Bara förlusterna mot Borås (36 poäng) och Wetterbygden (43 poäng) har varit större.

Jämtlands coach Torbjörn Gehrke lyssnade efteråt förvånat till Stars förklaring till den bleka insats, ”vi kämpade inte”.

– Varför inte? undrade Gehrke på det som ses som ett naturligt krav varje match.

Men Gehrke tvingades själv mycket besviken ställa samma fråga till sina egna spelare i matchen efteråt mot Nässjö då Jämtland överraskande förlorade med hela 26 poäng.

Rutinerade coachen Gehrke visste dock svaret, nämligen det mentala!

– Vi var inte mentalt redo för matchen. Vi var en sekund sen in i för många situationer eller en meter fel placerad – bara för att vi inte var mentalt redo”. Det ska jämföras med motståndarna som kommer redo till match och spelar fysiskt, inspirerat, fokuserat och med passion.

Vad får Köpingspubliken då se i Karlbergshallen tisdag kväll?

Assisterande coachen Adam Engström i Köping Stars:

– Jag förväntar mig att vi kommer ut med hög energi, precis som vi brukar göra hemma i hallen. Det finns goda möjligheter att ta revansch för plattmatchen borta mot Jämtland.

Nyckeln till framgång mot Jämtland är enligt Adam Engström att tidigt stoppa gästernas snabba spel och hålla koll på deras guards.

– De har många individuellt skickliga spelare.

Köping Stars mönstrar i princip intakt lag.

Jämtland har centern Evariste Shonganya, skadad. I stället har en 205 lång powerforward Andrew Smith hämtats in och debuterade med elva poäng i förlustmatchen mot Luleå. Jämtland var då nästan 50-procentiga i skyttet från trepoängslinjen och Teyvon Myers och Adam Rönnqvist imponerande stort med sina 34 respektive 31 poäng.

Med andra ord, tufft motstånd för Köpings stjärnspelare.