PRESSMEDDELANDE 2021-06-24

Köping Stars har gjort klart Tim Carlsten för säsongen 2021/2022. 

Den 21-årige, 188 centimeter långa Carlsten vars hemort är Bandhagen i Stockholms södra delar, kommer senast från spanska Guadalajara där han spelade säsongen 2020-2021 och snittade 29,6 minuter och 11 poäng per match med 45% på trepoängsskotten.

– I Spanien fick jag chansen att spela (nästan 30 minuter per match) och utveckla mig som spelare, säger Carlsten. Och mitt mål är att försöka fortsätta min utveckling i Köping.

Innan han stack iväg till Spanien spelade Tim säsongen 2019/20 med Nässjö och Högland. 

Som ung, började han spela basket med Polisen (numera Hammarby), men sen utvecklade han sitt spel i Fryshuset och RIG Mark.

Tim fanns tidigt med på klubbens lista över tänkbara ersättare till Gustav Hansson, både Tim och coach Tobbe Gehrke ser stor potential i matchningen Köping Stars – Tim Carlsten. 

– Jag har pratat mycket med Tobbe och har stort förtroende för hans och klubbens planer och framtidsvisioner, säger Carlsten. Jag vill helt klart vara en del av den här resan. Målet är som sagt att utvecklas men även att hitta en bra roll för mig som samtidigt gör laget bättre. 

Tim beskriver sig själv som en spelare som gått från att vara en ren point guard till att vara en mer combo guard. Alltså en spelare som är mer inriktad på att göra mål. 

– Jag gillar att spela snabbt och så är jag en hyfsad försvarsspelare.

Torbjörn Gehrke och Tim Carlsten (Foto: Gabriella Berlouis)

Köpings publikstöd var också en viktig aspekt i beslutsprocessen för Tim. Han fick uppleva det på nära håll både med Nässjö och när han spelade på basketgymnasiet RIG Mark (då Köping Stars spelade i Basketettan).

– Jag kommer ihåg engagemanget och stödet från publiken. Det är så klart lockande att komma till en stad och klubb där stödet är så stort.

Då spelade han bland annat tillsammans med ett annat av klubbens nyförvärv, nämligen Kevin Senghore Peterson.

Trots att Tim kommer från huvudstaden räds han inte flytten till småstaden Köping. 

– Jag trivs i små städer. Det ger mig bra förutsättningar för att göra det jag är här för: nämligen att spela basket.

Tobbe Gehrke säger att Tim blev ett givet val för klubben:

– När vi skalade ner och diskuterade fram vad vi ville ha så föll valet på Tim. Vi får in en ung utvecklingsbar spelare som redan nu har hög kapacitet. Han kommer in som en back-up guard men förhoppningen är att hans utveckling fortsätter så han kan bli en starter under säsongens lopp. Det är upp till Tim, säger coach Gehrke.

Gehrke lyfter också att Tim kan spela på båda guardpositionerna vilket underlättar och skapar flexibilitet i fortsättningen av truppbygget.

Vi önskar Tim Carlsten varm välkommen till Stars och Köping och hoppas han både ska trivas och utvecklas.


Tim Carlsten highlights


Kontakt

Sportchef
Stefan Ståhlmalm
070-354 84 16