PRESSMEDDELANDE 2021-06-30

Köping Stars har gjort klar med sin förste amerikanske spelare för säsongen 2021-2022. Det är Alabamabördige Jordan Giles som i sin andra säsong som professionell basketspelare kommer representera Köping Stars.

Efter fyra år på Div 1-universitetet University of Missouri-Kansas City och ett år i Racing i Luxemburg väntar nu en säsong i Stars och SBL. Under sista säsongen med Missouri-Kansas City snittade Jordan 10,5 poäng och 3,5 returer och i Luxemburg steg siffrorna ordentligt till 19,7 poäng och 9,5 returer per match. Där coachades han av ingen mindre än Stars tränare Torbjörn Gehrke och det var en viktig faktor i hans val av klubb.

– Jag har en bra relation med coach Gehrke, säger Giles. Det är en av anledningarna till att jag kommer hit.

En annan anledning är att det är strategiskt rätt steg i karriären.

– Kvaliteten på den svenska ligan är bättre, så jag ser fram emot utmaningen att spela mot bättre motstånd.

Men även medspelarna kommer bli bättre.

– I Luxemburg är de två amerikanerna i varje lag väldigt bra medan nivån på de inhemska spelarna är ganska låg, säger coach Gehrke. Jordan visade upp bra siffror i Luxemburg men han är en spelare som kommer gynnas av bättre medspelare.

Gehrke beskriver Jordan Giles som en mångsidig spelare som kommer göra det som krävs för lagets bästa. Det kan handla om att göra mål, ta returer eller att plocka bort motståndare. 

– Han är en fysisk stark och snabb spelare med högt basket-IQ, säger Gehrke. Han kommer komplettera andra spelare i truppen och han kan vara bra utan att behöva ta en massa skott.

Vidare menar Gehrke att Jordan Giles kommer vara en av flera spelare i truppen som kan spela på olika positioner både i försvar och anfall. Men det är inte bara för basketkvaliteterna som Gehrke värvat Jordan Giles.

– Jordan är en oerhört bra killa både på och utanför planen. Jag tror han kommer bli mycket omtyckt. 

Jordans beskrivning av sig själv som spelare och person stämmer väldigt bra överens med Gehrkes.

– Min styrka som spelare är att jag är mångsidig. Jag är bra på mycket. Som person är jag ”goofy”, gillar att chilla, jag är osjälvisk och ibland försöker jag vara rolig. Men jag är inte alltid så bra på det, säger Giles med ett skratt.

Jordan Giles är uppvuxen i Tuscalosa i Alabama, som är hemstad för University of Alabama, vilket är den ledande skolan i Amerikansk Fotboll. 

– Jag har naturligtvis spelat amerikansk fotboll men basket är mycket roligare, avslutar Giles.

Vi är glada att valet föll på basket och att Jordans nästa karriärsteg är Köping Stars. Vi ser fram emot hans ankomst till Västmanland i augusti.


FAKTA JORDAN GILES

Född: 1998
Längd/vikt: 198 cm/102 kg
Uppvuxen: Tuscalosa, Alabama
Familj: mamma, pappa och en äldre syster
Universitet: University of Missouri Kansas City
Utbildning: Fil. Kand i Liberal Arts och Criminial Justice
Övrigt: Bodde i Sverige under två månader då Luxemburg stängde ner pga av Covid-19


Jordan Giles highlights 2020/2021


Jordan Giles highlights 2019/2020 (NCAA)


Kontakt

Sportchef
Stefan Ståhlmalm
070-354 84 16