PRESSMEDDELANDE 2021-07-02

Det är dags att presentera ytterligare en spelare, amerikan nummer 2, i Torbjörn Gehrkes truppbygge. Det är vänsterhänte Zane Martin, 24 år från USA första huvudstad Philadelphia som skrivit på för kommande säsong.

Zane spelade mestadels (tre år) av sin collegekarriär på Towson University. Efter de två första framgångsrika säsongerna valde han att byta till New Mexico Lobos. Men på grund av Covid-19 och vikten av att vara nära familjen i Philadelphia gjorde han det ovanliga och bytte tillbaka till Towson för sitt sista år.

– Jag var först i landet att byta tillbaka till den ursprungliga skolan, säger Martin.

Zane snittade 16,5 poäng, 3,8 returer och 3,5 assist under sitt sista collegeår.

Den 194 centimeter långe guarden hade bud från både Finland och Nederländerna men i samråd med agenten valde han Köping Stars.

 – Agenten och jag tycker det är en perfekt plats för mig att starta min proffskarriär, säger Martin. Jag pratade också med coach Gehrke och han var tydlig och rak i vad han förväntar sig av mig. Det är en bra liga för mig att starta i.

Och vad kan vi då förväntas oss av den fysiske guarden?

– Han kommer ju primärt vara vår point guard, men kommer också kunna användas på den andra guardpositionen, säger Gehrke. Han kommer ha en mycket stor roll i laget.

Gehrke säger vidare att Zane Martin kommer vara lagets kreatör. Han ska skapa lägen både för sig själv och sina lagkamrater.

– Bollen kommer gå genom honom men inte nödvändigtvis för egna avslut. 

Och det passar också in på Zanes egen beskrivning av sig som spelare.

 – Jag är en bra lagkamrat. Jag kan vara både en poänggörare och spelfördelare, säger han. Jag gör det som krävs av mig för att vi ska vinna.

I övrigt säger han att han är en stark och aggressiv spelare som gillar att spela snabbt. Utanför planen lyser andra personligheter och egenskaper igenom.

– Jag är väldigt ”laid back” och gillar att ta det ”chill”. Att ha roligt med kompisar är också viktigt. 

Innan han kommer till Köping Stars och SBL i augusti ska han delta i den numer klassiska och prestigefyllda turneringen TBT (The basketball Tournament) som sänds på sportkanalen ESPN och är öppen för samtliga icke NBA-spelare.  Det vinnande laget får dela på 2 miljoner dollar. Zane ska spela med andra spelare som har gått på samma high school (Neumann-Gorewtti High School). Oftast är det spelare från samma universitet eller som har andra anknytningspunkter som bildar lag.

– Vi har ett bra lag. Vore skönt att vara med och vinna 2 miljoner dollar och sedan åka till Sverige, skrattar Martin.


Fakta Zane Martin

Född: 1997
Längd/vikt:
194 cm/93 kg
Uppvuxen
: Philadelphia, Pennsylvania
Familj: Mamma, pappa och en yngre bror som precis gått ut high school
Universitet: Towson University, The University of New Mexico, Towson University
Utbildning: Fil. Kand i Communications (Media och Kommunikation)
Favoritmat: Lax, eller egentligen all mat från havet
Övrigt: Har varit i Europa en gång förut. Spelade en universitetsturnering i Belfast, NordIrland. Blev turneringens MVP


Kontakt

Sportchef
Stefan Ståhlmalm
070-354 84 16