PRESSMEDDELANDE 2021-07-08

Efter intensivt sökande kan Köping Stars presenterar sin tredje amerikanska spelare för kommande säsong. Det är 203 centimeter långa Dominic Robb från Pittsburgh, Pennsylvania som i augusti anländer till Köping.

Den 24-åriga Robb spelade 130 matcher för Niagara University Purple Eagles mellan 2015 och 2019 och var en av de bästa försvararna i MAAC och Niagaras historia. Han var bäst i MAAC i antal blockerade skott under tre av hans fyra säsonger för Niagara. Under sin andra säsong slog han skolans rekord med 74 blockerade skott under en säsong och under sin tid på Niagara University slog han också skolans rekord i antal blockerade skott med 225 stycken. Han är en av två Purple Eagles spelare som nått 1 000 poäng och 200 blockar under sin karriär.

Första säsongen som professionell 2019/2020 spelade han med Imortal BC Albufeira i Portugals Proliga där han snittade 23 min, 14,4 poäng (62%), 5 returer och 1,3 blockade skott. Laget tog sig upp till Portugals högsta serie LPB där han under följande säsong 2020/2021 snittade 13 min, 6,5 poäng och 3 returer.

Dominic Robb var en av de första spelare som coach Gehrke fastnade för. Detta trots att Dominics statistik kanske hittills inte backat upp hans kvalitet och potential:

– Jag såg direkt hans potential och utvecklingsmöjligheter. Det är därför vi skrivit på ett kontrakt som är ett plus ett år, säger Gehrke. Jag har under mina 20 år som coach aldrig sett en så undervärderad spelare.

Vad var det då Gehrke föll för.

– Han har bland annat bra räckvidd och timing i försvar vilket gör att han är en mycket bra skottblockare.

Han var en av de bästa skottblockarna i USA sitt sista år på universitet. Dessutom säger Gehrke att Robb är mycket snabb och energisk center/forward som hela tiden är i rörelse. Där får han också medhåll av Dominic själv.

– Ja, jag är en snabb och energifylld spelare och är bra även när jag inte har bollen, säger han. Jag är i ständig rörelse.

Efter en säsong i Portugal är ”Dom” redo för sin tredje säsong som proffs. Vad har han då för mål för säsongen.

– Målet är ju såklart att utvecklas som spelare och vinna matcher. Det här är en chans för mig att starta om min karriär på ett sätt som motsvarar min potential.

Han uppskattar också att kontraktet är på ett plus ett år, med team option för år två. Det innebär att Köping Stars beslutar om år två av kontraktet ska gälla eller inte.

– Det ger mig en viss trygghet med framförallt vet jag att det bara finns en sak som gäller om jag ska få förlängt: Jag måste spela bra, det finns inga ursäkter.

Coach Gehrke har även kollat med Dominics tidigare motståndarcoacher i Portugal för referenser. Bland så fick han medhåll av Portos erfarne tränare Moncho Lopéz, som anser att Dominic kan överraska stark i Sverige.

– Jag tror på en stark utveckling för Dominic och redan i december kommer vi se en spelare som spelar på en mycket högre nivå än vad vi betalar för, säger Gehrke.

Dominic tränar för tillfället i hemstaden Pittsburgh där han spelar i olika sommarserier, genomför individuell basketträning samt individuella styrke- och konditionspass. Utanför planen säger han att han är en positiv och fokuserad person som umgås med sin fru och sina vänner samt att han gillar att spela tv-spel.

Coach Gehrke är nöjd med Köping Stars truppbygge.

– Jag har byggt många pussel i mina dagar men sällan eller aldrig har jag byggt ett där jag tror bitarna kompletterar varandra så här bra.

Och då pratar han inte bara om basketkvaliteterna som finns i truppen. Bygger man ett lag måste man också se till andra saker.

– Det handlar ju om personligheter och karaktärer som ska fungera ihop som ett lag. Jag tror jag tagit in ett gäng bra killar. Hur fungerar spelaren i gruppen och i motvind, det kan ju avgöra utgången av en säsong, avslutar Gehrke.


Fakta Dominic Robb

Född: 1996
Längd/vikt: 203 cm/98 kg
Uppvuxen: Pittsburgh, Pennsylvania
Familj: Frun Meghan, mamma, pappa, en yngre bror och en yngre syster
Universitet: Niagara University Purple Eagles
Utbildning: Fil. Kand Business Management
Favoritmat: A good old steak
Övrigt: Enda europeiska land han besökt är Portugal där han spelade under en och en halv säsong


Kontakt

Sportchef
Stefan Ståhlmalm
070-354 84 16