PRESSMEDDELANDE 2021-06-18

Köping Stars är stolt att presentera den regerande svenske mästaren Hampus Åhlin som valt att skriva på ett 2-årskontrakt med klubben. Hampus vann SM-guld med Norrköping Dolphins i våras men väljer nu att spela kommande säsonger med Stars. En av anledningarna till att det blev Köping är publiken och organisationen.

– Jag ser fram emot att spela inför Köpings beryktade publik, säger Åhlin. Sedan har jag fått ett gott intryck av hela organisationen.

Under sina två år med Dolphins, snittade Hampus 10 minuter och 3.3 poäng per match. Under Dolphins två matcher i svenska cupen 2019 snittade han 11 poäng och 14 minuter per match. 

Hampus var en stor bidragande faktor I finalserien mot Södertälje då han snittade 14:30 minuter och strax över 5 poäng per match. I final 2:7 spelade han 17:53 minuter och gjorde 11 poäng.

Torbjörn Gehrke:

– I slutspelet med Dolphins fick vi se glimtar av vad Hampus kan göra. Att han var delaktig i guldet som klubben vann råder det inget tvivel om. Min förhoppning är förstås att vi inte bara ska få se glimtar av vad Hampus kan göra, utan snarare hela långa avsnitt!

Hampus gick på Tennessee State, NCAA Div. 1 mellan 2017-18 innan han flyttade över till Nova Southeastern NCAA Div. II säsongen 2018-19.

26-årige Hampus med Åkersberga som moderklubb, har spelat basket sedan han var nio år gammal då hans mamma fick ned honom på en träning.

– Jag har varit fast sedan den dagen.

Efter spel i Täby och Norrort väntade fyra år på olika universitet i USA och sedan två år med Norrköping Dolphins. Och nu som nybliven svensk mästare väntar alltså nya utmaningar i Köping.

– Jag tror det här bäst för min utveckling som basketspelare. Jag kommer få en annan roll här än jag haft tidigare och det kommer gynna min utveckling.

Han beskriver sig själv som en mångsidig försvarare men det är i det offensiva han har sina spetsegenskaper.

– Jag är en bra skytt. Både från trepoängsområdet och från mid-range.

Coach Gehrke fick upp ögonen för Hampus under hans tid i basketettan i mitten av 2010-talet och de hade även kontakt då Hampus flyttade tillbaka från USA. Och nu är det äntligen dags för ett samarbete mellan Gehrke och Åhlin.

– Vi får in en väldigt stor vinge som kan spela upp till tre positioner både offensivt och defensivt, säger Gehrke. Och han har ett väldigt bra skott.

Men det är inte bara sportsligt Köping Stars får in en bra kille.

– Vi får in en kanonkille, säger Gehrke. Det kändes mycket bra när både Coacher och andra runt staben i Norrköping skickade hälsningar att han är träningsvillig, lojal och trevlig. 

För Gehrke kändes det självklart att erbjuda ett 2-årskontrakt.

– Med den respekt jag har för Mikko och vad organisationen Norrköping har åstadkommit på två korta år, så ringde jag till vår egen Sportchef Ståhlmalm och sa ”Vi ger han två år – det här kommer att bli bra, för jag är inte ensam i mina tankar om vem Hampus är och vad han kan”.

Coach Gehrke hoppas att Hampus genom att få en större roll än tidigare ska fortsätta att utveckla sitt spel.

– Min förhoppning är att kombinationen Niklas Larsson och Hampus Åhlin, med kanske ytterligare en krydda på vingen, kan bli en stor, stark och potent kombination. Både offensivt och defensivt.

Efter att ha haft ledigt i tio dagar har Hampus nu påbörjat träningen inför kommande säsong. Vi önskar honom varmt välkommen till Köping och Stars.


Kontakt

Sportchef
Stefan Ståhlmalm
070-354 84 16