Vi kände nog alla innan uppkast mot Norrköping att vi skulle få en större chans än vi fått i våra tidigare möten att göra det som annars skulle anses av många som omöjligt – dvs. att slå ligaledaren, tillika de Svenska Mästarna, Norrköping på deras egen hemmaplan.

När vi fick bekräftat att Norrköping skulle vila två starters, respektive två roterings spelare så ökade förstås våra chanser. Vi coacher varnade dock våra spelare att inte ”räkna fel”. För precis som vissa kommenterade innan matchen, att Köping helt plötsligt skulle vara favoriter, tycker jag var både okunnigt och otroligt respektlöst mot Norrköpings tre starters, Hugo Bergström samt Elias Desport.

Tala om för mig vilken person i Sverige som skulle valt Umeås första 6a över Schüberg, Bergström, Dawit, Rowe och Desport samt Jolinder som 6e gubbe?
Jag tänkte väl det…

Varför valde jag just Umeå?
Jo, för Umeå ligger före oss i tabellen och därför insåg jag att både vi själva och andra som ”tycker” för mycket måste nyktra till innan uppkast och inse att vi är 1-3 mot Umeå, ligger efter Umeå i tabellen och skall precis möta ett lag som alltså är bättre än Umeå.

Men vi nyktrade inte till och resultatet blev att vi fick på taftsen!

Norrköpings trupp är djup (ofta får 10 spelare speltid) och igår spelade de 6 som inte var skadade 180 av matchens alla 200 minuter och vi kunde inte stoppa dem defensivt.

Köping Stars fick en ordentlig läxa om vad det betyder och kostar att vara suveräna ligaledare och svenska mästare!
En läxa vi förhoppningsvis drar lärdom av redan inför matchen på måndag mot BC Luleå, men framförallt inför kommande och nästkommande säsong.

Norrköpings intensitet, fysik och fokus var både ett, två och rent av tre pinnhål över vår egen. De 20 minuterna, som spelare som normalt aldrig får se golvet gjorde, skall också ha cred.

Hela Norrköpings lag luktar trygghet, självförtroende och framgång. Jag vill inte ens spekulera i hur hur det ser ut på deras träningar, men jag kan tänka mig!

Om Tim Schüberg spelade i något annat lag än i Norrköping så skulle han snittat 5 foul per match. Så aggressiv och intensiv är han i sitt försvarsspel.
Faktum är att Tim snittade nästa 5 foul per match för några säsonger sedan och han har inte ändrat sin spelstil.

Han är precis lika dan, men skillnaden är att hela Norrköpings lag spelar idag på samma sätt som Tim och då höjs ribban hos domarna. Tim har satt en standard i Norrköping under flera år. Det är Norrköping som lägger ribban på matcherna i SBL för de är Sveriges överlägset bästa lag.
Punkt!

Nu har vi BC Luleå framför oss på måndag och i och med Jämtlands förlust mot SBBK igår (lördag) så spelar BC om andraplatsen. Mot Stars på imorgon ligger hemmaplansfördel i både kvarts- och semifinalen i potten för dem.

En förlust mot oss eller Södertälje och vips så tappar BC andraplatsen tillbaka till Jämtland som utan tvekan kommer att vinna sina två återstående matcher. Matchen är således precis lika viktig för BC Luleå som den är för Köping Stars. BC vill ha den där andraplatsen och Köping vill undvika Norrköping i kvarten.

Vi har som lag blivit mycket bättre de senaste 5-6 veckorna men jag vill samtidigt påstå att den läxan vi fick av Norrköping i fredags kommer att spara månader, om inte år, i insikt över hur intensivt och allvarligt man måste ta varje match, varje minut och varje sekund man tävlar och tränar.

Vi trodde själva, inklusive jag själv, att våra träningar och matcher är intensiva och håller hög nivå. Norrköping visade oss på 40min (tack vare avsaknaden av fyra spelare och därför blev det än tydligare) att vi inte kan spela lika tufft och hårt som de gör samt att vi inte har det fokus man måste ha för att vara så bra som vi tror att vi både kan och vill vara. Vi måste kräva mer av oss själva än vad vi kräver just nu.

Nu får vi en träning och en match på oss att kräva mer mentalt. Det tar inte flera års träning för att höja den mentala intensiteten i sitt spel på det sätt som det tar att bli starkare, snabbare eller en bättre skytt.

Ibland krävs det bara en käftsmäll som får en att inse att man kanske inte borde vara så kaxig och istället ändra inställning och helt enkelt kräva mer. Våga mer. Det är som att köra för fort – en fortkörningsböter och vips så håller man hastighetsbegränsningarna i flera månader 🤦‍♂️

Hur banalt det än må låta, så är jag faktiskt tacksam att vi fick käftsmällen nu och inte i första matchen i kvartsfinalerna.
Även om klockan snart klämtar så har den feta kärringen inte sjungit än!

Vi har en träning, en match och 10 dagars träning innan vi spelar den första kvartsfinalen och jag är helt övertygad om att både jag och spelarna inte kommer att låta denna chansen glida mellan fingrarna.

Torbjörn Gehrke
Köping Stars