Måste man vinna för att ha en vinnarkultur?

Jag vet inte hur många gånger jag fått höra att vinnarkulturen sitter i väggarna och jag blir lika illa berörd av det varje gång jag hör det.
Att vinna är en vana och sitter i processerna som både föreningen och de befintliga spelarna skapar. På herrsidan har vi Södertälje, Norrköping och BC Luleå som prenumererat på SM-gulden de senaste 20 åren. De två föreningar som vunnit mer än en gång under samma period finns inte längre, så de tar vi inte ens upp.

Jämtland Basket har gjort allt rätt de senaste sex åren. Först kvartsfinalförlust efter förlängning i den sista avgörande matchen mot de regerande Svenska Mästarna 2017.
2018 slutade man 3a i SBL och hade för första gången i klubbens historia fler vinster än förluster och 2019 upprepade man det och gick till semifinal för första gången i klubbens över 40åriga historia. 2020 skulle man ha varit en seriös utmanare till både semifinal och final om inte Covid slagit till och 2021 gick man till semifinal igen men föll i den avgörande 7e matchen mot Södertälje.

Jämtland är en vinnande organisation i sitt tänk och vinnande tänk attraherar både tränare och spelare som vill vinna. Vare sig Martin Terins eller brorsonen Felix har större vinnarskalle än Pierre Hampton eller RT Guinn. Tim Schüberg skulle vara en vinnare oavsett vilket linne han hade på sig precis som CJ Wilson.

Vinnarkultur sitter i klubbarnas styrning, spelarnas kapacitet samt i processer. Bill Magarity, Bosse Bingo Fahleström, Starra Lager, David Bergström, Peter Borg, Mattias Sahlström, Rolle Rahm, Dennis Aulander, Håkan Larsson, m.fl. hade alla varit bidragande till en vinnarkultur oavsett linne. Lars Mosesson, Kjell Östh och Jonas Larsson tänkte och tänker som vinnare och dit är Pecka Johansson också på väg för Jämtland gör rätt saker!

Kan Jämtland vinna SBL 2022?
Självklart kan man det och de är sannolikt det lag som de flesta skulle rösta på att stå mitt emot Norrköping i maj.
Personligen tror jag verkligen man grämer sig för uttåget i semifinalen 2021 mot Södertälje och inser att det var en bortkastad möjlighet.
Jämtland hade enligt mig det bästa laget förra säsongen men man lyckades inte knyta ihop säcken – jag kan lova att Jämtland är sjukt hungriga på åtminstone final i år.

För att få gå till semifinal och final har Jämtland har en ”blipp på radarn” i kvarten att ta sig förbi. Köping Stars förtjänar inte att kalla sig själva mer än en ”blipp” i nuläget. Köping, Umeå och Nässjö (pga. skador) är 0-3 kandidater bland alla som tippar på slutspelet. Men för varje ”nytt” topplag eller utmanare som föds så måste ett etablerat lag falla. Det ögonblicket för Jämtland var 2019 när man slog ut BC Luleå i den sista avgörande semifinalen. BC Luleå som då varit ett topplag i över 20år är inte längre storebror till Jämtland. Båda förtjänar numera en stol i Business Class.

Jämtland är förstås megastora favoriter mot Stars och för egen del var det 2017 jag senast gick in i ett slutspel så otroligt nederlags tippad med ett lag. Men det betyder också att vi har allt att vinna och inget att förlora. Jag vill förstås påminna Jämtland om att det motsatta gäller för dem 😉

Våra fyra importer i Jordan Giles, Liam O’Reilly, Dominic Robb och Evan McGaughey håller bra klass vis-á-vis alla andra lags importer trotts begränsad ekonomi. Niklas Larsson är vår enda ”veteran” (26år). Resten av våra svenskar i rotationen är alla antingen unga eller utan många års erfarenhet men är alla fd. ungdomslandslags spelare (Oliver Gehrke, Tim Carlsten, Kevin Senghore Petersson samt Hampus Åhlin). De vill jobba heltid med sin basket och har något att bevisa.

Köping Stars är inte kattskit!

Jag vill påminna om att Köping Stars har i den sista omgången av SBL slagit den dåvarande 2an, 4an, 5an och 6an och bevisat att vi förtjänat att kalla oss själva för en ”blipp” på radarn. Själva vill vi nog uppgradera oss till en BLIPP.

Avslutningsvis vill jag också lyfta ytterligare en sak som ligger mig väldigt varmt om hjärtat.
Jämtland Basket har faktiskt haft en makalöst viktig ingrediens till för att nå de höjder man befinner sig på idag, förutom sina spelare, tränare och ledning de senaste sex åren. Jämtland Basket hade också HASSE ANDERSSON (legendarisk sportreporter för Östersunds Posten) som skapade en makalös hype runt basketen med både sitt ibland vansinniga, men också lika ofta hyllande, skrivande och engagemang runt basketen i Östersund.

Jag tänker personligen på Hasse ett par gånger i veckan sendan han så tragiskt lämnade oss efter en kort tids sjukdom förra året. Men inför denna kvartsfinalen besöker Hasses ande mig ett par gånger om dagen. Med all respekt för sönerna Joel, Daniel och frun Annikas saknad av sin far och man så hade jag velat ha Hasse i livet idag för mina egna mer själviska orsaker! Ni kan ge er på att Hasse hade hyllat dagens Jämtland Basket lag, publik och organisation. Men han hade också satt en enorm press på Jämtland Basket pga. förra årets uttåg ur slutspelet. Hasse hade KRÄVT 3-0 mot Köping och allt annat hade varit ett FIASKO i hans värld.

Med den lilla påminnelsen, om vem som måste göra vad, så är vi i Köping Stars redo att testa Jämtlands mentala styrka för vi vet redan att Jämtland är det bättre laget.
Vår ambition är den att Jämtland ska att få betala i blod, svett och tårar för att undvika att Hasse återuppstår och skriver en sista krönika 🤩

Torbjörn Gehrke
Köping Stars