Jag skrev en längre text i natt efter matchen som ren terapi för att helt enkelt vädra mina egna tankar… lite som en dagbok!
Dessa texter förklarar förstås också delvis vad vi (jag) tycker händer i truppen för de runt omkring laget som inte bara är X’s & O’s nördar (dvs. det rent taktiska- och tekniska utförandet).

Den texten kommer ut igen lite senare i morgon. Jag insåg nämligen att det jag hade skrivit hade väldigt lite att säga om just matchen mot Södertälje och det insåg jag först när jag läste den nu på morgonen.

Vad hände då mot Södertälje?

Kontentan är den att vi spelar utan självförtroende och behöver antingen göra två eller tre riktigt bra matcher i rad eller vinna en dito. Att säga att man ”inte ska tänka på förlusterna” utan att bara ”gå ut och göra jobbet” är enklare sagt än gjort och naivt.

Just sådana tankar som dyker upp är i princip omöjliga att mota bort och är en av anledningarna till att psykologer har ett jobb. Det går att mota Olle vid grinden, men det är svårt och man gör det inte i en handvändning.

Södertälje spelar helt enkelt och avsevärt mycket bättre basket än vad vi gör just nu. De är aggressiva i sitt spel och sina intentioner både defensivt och offensivt.

När Södertälje får ett halvöppet skott funderar de inte på om ”ska jag verkligen ta detta avslutet?”. Den tanken kommer kanske till dem när bollen redan är i luften om den kommer över huvud taget. Vi får den tanken innan vi ens fångat bollen och låååångt innan vi skjuter!!

Jag har sagt det tidigare i någon text tror jag, dvs. att erfarenhet kan man bara få genom att uppleva saker. Det är liksom det erfarenhet betyder!
Låt mig förklara hur detta översätts i vårt spel…

Om vi isolerar Q3 så var vi tvungna att hitta på någonting annorlunda och bestämde oss för att gå över till ett zonförsvar när Dominic Robb dessutom stukade foten i Q2. Under de första 5 minuterna av Q3 hittade vi var sin spelare att matcha upp med utan att vår positionering var helt given. Vi var aktiva, flexibla och pratade.

Coach Brugué Garcia i Södertälje tar en Time-Out, påminner spelarna hur de skulle göra och vips så slutade vi att göra det vi gjort minuterna innan. Det var marginella ändringar Södertälje gjorde, men det fick katastrofala följder utifrån hur vi agerade. Att inte tappa fokus kan översätts till vad det är man vill göra.

I detta fallet var det i försvar och vi ville matcha upp med var sin spelare, så gott det gick. Vi gjorde det riktigt bra de första 5 minuterna av Q3, men i de sista 5 minuterna hamnade fokus på hur vi skulle göra det. Delvis är detta förstås mitt fel eftersom vi inte tränat på just det försvaret tillräckligt mycket och inte hunnit med alla detaljer än.

Men, under de första fem minuterna i Q3 löste vi problemet och hittade var sin gubbe att matcha upp med och brydde oss inte lika mycket om hur vi gjorde det jämfört med att det var tvunget att ske oavsett hur.

Ju mer erfarenhet vi samlar på oss i denna gruppen så kommer vi förstå att vad inte är lika viktigt som hur, men att varför är viktigast av allt! Vi måste bli bättre på att lösa problem framför oss utan at ha en ritning som förklarar exakt vad- eller hur saker ska göras i alla lägen.

Ibland måste man improvisera och det gör lag med självförtroende bättre än lag utan självförtroende. Att stoppa motståndarna från att göra mål är varför och möter man bra lag så går det inte att fundera för länge på exakt vad eller hur det skall göras.
Ibland måste man bara ”Just Do it”

Vi ger Södertälje för många enkla avslut både i attack spelet och i skyttet pga. sämre försvar. Det kommer jag inte att argumentera.

Men på videon går det också att se att Södertälje skjuter bollen på ett helt annat sätt än i sina matcher mot tex. Luleå, Norrköping, Jämtland och Nässjö.
Just nu spelar Södertälje med pondus både defensivt- och offensivt.
Det gör inte Köping Stars.

Stars spel i Q1 är inte felfritt, men klart godkänt. I Q2 får vi en mental svacka i både defensiven och offensiven samtidigt, vilket gör att vi tappar kontakten med 10+ poäng.

Sen kommer ju sällan en bedrövelse ensam och i samma sekund som vi har ett hyfsat bra läge att få ner differensen till -12 innan halvlek så stukar Robb foten och sen vi måste packa ihop försvaret för länge då en Södertälje spelare står för länge i tresekunders området och så åker vi på en 3a i slutsekunden till -17 istället.

Sen kommer Q3 som jag redan pratat om… Vi får ner underläget till -12 och sen tappar vi markeringarna i defensiven och vips så är även Q3 förlorad och matchen över.

Vi orkar helt enkelt inte rent mentalt att göra rätt saker över tillräckligt långa perioder just nu.

Nu är det lite drygt 48 timmar tills det att vi möter Södertälje igen.

Snacka om att Köping Stars Julkalender har haft tomma ”luckor” fram tills nu. Frågan är vad som döljer sig bakom Lucka Nr 20?

Torbjörn Gehrke
Köping Basket

Foto: Robert Bjarnefeldt