Två lyckade skott för fyra poäng på nio minuter i en och samma period – då blir det inte seger i Svenska Basketligan. Den bittra erfarenheten gjorde Köping Stars på tisdagskvällen och fick vända hem från Huskvarna och mötet med Wetterbygden med en ny förlust, 83-75 (37-40).

Köping var trots allt i ledning i paus, och öppnade även tredje perioden strålande. Aleksa Solevic satte en tvåa som följdes av en läcker trea av Niklas Larsson, och därmed ledning med åtta, 45-37, en minut in i perioden.

Sen var det roliga över den här kvällen.

– Det var som ett lock på korgen (läs Wetterbygdens), och vi brände så många lägen, säger Jotti Nikolaidis, coach. Samtidigt fick Wetterbygden momentum.

En dunk av Wetterbygdens 212 centimeter Kyle Rowley blev upptakten till ett fullkomligt ras – som om en fallucka öppnades för Köping Stars.

Massor av missade skott, felpass, slarv och stegfel… Det blev bara fyra poäng under resten av perioden.

I stället var det Wetterbygdens tre dominerande spelare Kyle Rowley, Guim Exposito och Jonathan Peleg som tog vara på de möjligheter som erbjöds. Trion vände matchen till Wetterbygdens fördel genom att svara för lagets samtliga 22 poäng under perioden och därmed ledning med tio, 59-49.

Köpings ras i tredje perioden kom ändå lite överraskande. Matchen var ju av stor betydelse i jakten på att nå till slutspelsstrecket, och Köpingsspelarna som förlorat de sju senaste matcherna gjorde stabila insatser i första halvleken. När James Demery gav Köping Stars ledningen med 12- 10 behöll laget också greppet fram till pausvilan. Som mest med åtta poäng efter att Aleksa Solevic med en fräck steal serverat Mikael Axelsson Kaltak fram en enkel layup, 36-28.

– Vi spelade stabil basket, och sköt helt okey fram till pausen, säger Jotti Nikolaidis

Sen drar vi ett streck över den trista tredje perioden.

Köping försökte i den avslutande perioden krympa hemmalagets tiopoängsledning men utan att komma riktigt nära.

– Vi har svårt att få stopp på Wetterbygden, och låter deras spelare komma för lätt in till korgen. Här borde vi ha låtit foula dem tidigare.

Wetterbygden utökade ledningen till som mest femton poäng, 73-58. Tre treor av Demery, Larsson och Solevic tog Köping lite närmare i protokollet, och bidrog faktiskt till att Köping vann slutperioden med 26-24. Men hemmalagets seger var aldrig hotad.

– Vi hade hoppats bryta trenden av förluster, i stället blev det en tung förlust, säger Jotti Nikolaidis. Men det är bara komma igen, närmast mot Nässjö på lördag.

Umeå, som innehar sista slutspelsplatsen, förlorade mot Södertälje på tisdagskvällen och finns fortfarande inom räckhåll för Köping Stars.

Matchfakta:

Wetterbygden–Köping 83–75
(18–19, 19–21, 22–9, 24–26)

Poäng, Wetterbygden: Jonathan Peleg 21, Guim Exposito 19, Kyle Rowley 18, Waly Niang 11, Joaquin Portugues 7, Christopher Dunston 3, Albin Häll-Eriksson 2, Jonatan Bohman 2
Köping: Aleksa Solevic 23, Niklas Larsson 21, Mikael Axelsson 8, James Demery 7, Michiel Petersen 6, Desmond Hubert 6, Sean Smith 4
Publik: 330