Pressmeddelande 2022-01-12

Evan McGaughey gillar att träna tidiga förmiddagar, och har knappt hunnit ur duschen i Cincinatti, USA, när han tar mobilsamtalet från Sverige på onsdagskvällen.
– Hej Köping, jag ser verkligen fram emot att komma till stan och till Stars. Kanske redan i nästa vecka.

Den 203 centimeter långe amerikanen skrev kontrakt med Köping Stars häromdagen efter att några av klubbens hängivna supporters öppnat plånböckerna och generöst bidragit till den snabba rekryteringen av den 27-åriga powerforwarden.
Mer om det senare i artikeln.

Evan McGaughey har sett några glimtar på Instragram från Köping Stars seger mot Borås på tisdagskvällen. Inte oväntat gillade han den högdramatiska upplösningen på övertid i Stars favör. Snart hoppas han själv kunna bidra. ”Med både det ena och det andra” som han uttrycker det.

– Som alla amerikaner så gillar jag att skjuta. I mitt fall började det tidigt – redan som treåring hemma i källaren i Illinois.

Sen blev det basketbollplaner i high school, i college och sen ut i världen. 27-åringen har de fem senaste åren spelat för klubbar i Italien, Tjeckien, Tyskland (två år) och senast i höstas i Chile.

– Fantastiska år ute i världen för en kille som växte upp i en liten ort med 2 000 invånare, säger han.

Men vistelsen i Chile blev inte som förväntat, och nu har en annan dörr öppnats ut i världen – i Köping.

– Jag hoppas bidra med fler segrar och att Köping Stars möts med respekt när slutspelet inleds.

Evan poängterar att han sätter laget före jaget i främsta rummet, och han har snittat runt tio poäng under sina matcher i såväl Tyskland (Heidelberg) och Chile (Valdivia). I sista Chilematchen fick han 37 minuters speltid och hann med 21 poäng, 11 returer och en block.

I väntan på avklarad pappersexcercis före avresan till Sverige och Köping fortsätter Evan träningspassen för att hålla sig i baskettrim. Hustrun Kara, sjuksköterska, stannar den här gången kvar för studier hemma i USA

Klubbchefen Stefan Ståhlmalm i Köping Stars uppskattar initiativet som ger klubben möjlighet att stärka spelartruppen.

– Fans och volontärer är tillsammans med sponsorer fundamentet i vår verksamhet. Nu går några av dessa in med ett ekonomiskt tillskott som finansierar stora delar av satsningen. Fantastiskt!

Stars klubbledning har sedan en tid varit medveten om det generösa erbjudandet. I takt med den tidigare frustrerande förlustraden har klubbledningen sett behovet att ”se om sitt hus”.

– Det skickar en signal om att vi så här långt in på säsongen inte är nöjda med utfallet och att vi därför agerar, säger Stefan Ståhlmalm.

Stars coachtrio med Torbjörn Gehrke har under en tid scoutat en rad intressanta spelare. Först en grov sållning, därefter ett antal djupare analyser med granskning av highlights och hela matcher.

Amerikanen Evan McGaughey svarar upp mot många av de egenskaper som prioriterats. En stabil spelare som bland annat kan tillföra bra skytte i Stars offensiv och samtidigt rutinerad och van med livet som basketproffs.

– Det sistnämnda blir värdefullt i vår unga och tämligen orutinerade spelartrupp, menar Stefan Ståhlmalm som är övertygad om att det ekonomiska tillskottet från supporters blir en rejäl vitamininjektion.

Statistik

2020/2021 German Pro A med MLP Academics USC Heidelberg: 9,5 poäng, 4,3 returer, 0,4 blockar och 21:09 minuter per match

Highlights

Kontakt

Klubbchef
Stefan Ståhlmalm
stefan@kopingbasket.se
070-354 84 16