Liam O’Reilly återvänder ikväll till Östersund där han i oktober gjorde en fin debut i Köping Stars och var nära att bli matchvinnare. (Foto: Robert Bjarnefeldt)


Köping Stars tar flyget tidigt på lördagsmorgonen till Östersund. Äter sedan, vilar och laddar för kvällens sena match mot Jämtland Basket, (20:00).

Liam O’Reilly, Stars guard, minns sin debutmatch mot just Jämtland i Östersund i oktober. En fartfylld debut och 12 poäng i den enligt flera bedömare kanske bästa ligamatchen under SBL:s premiärmånad:

– Det var kul att få debutera i en härlig atmosfär med mycket folk på läktarna (1700 personer).

Han minns även slutsekunderna. Det var likaläge poängmässigt när tio sekunder återstod av matchen och Liam gavs bollen och chansen att ge Stars segern. Men hårt uppvaktad och trängd av två Jämtlandsspelare på mittlinjen fick han inte loss bollen för en passning, utan drog på sig en offensiv foul. Istället satte Jämtland sista skottet för seger. Surt.

– Får jag chansen igen så ska jag ta ett bättre beslut, säger Liam med ett leende vid fredagsträningen dagen före match.

Han är samtidigt glad över Stars två raka segermatcher:

– Vi ska fortsätta bygga på det, och fortsätta lita på varandra i spelet.

Jämtland Basket tar emot i en sporthall som med restriktioner i pandemitid inte kan fyllas. Publikstöd för hemmalaget lär dock inte saknas – inte för en klubb som jagar serieseger och hemmaplansfördel under kommande slutspel. Men tidigare coviddrabbade Jämtland Basket saknar för närvarande flera tunga namn, bland annat Steve Harris, Felix Edvardsson och Anes Zekovic – den sistnämnde som ersatts av brorsan, förre Starsspelaren Alan Zekovic. Laget har heller inte spelat SBL-matcher på flera veckor.

Möjligen är Jämtland Basket mer sårbart nu än tidigare på säsongen. Med den dramatiska segern mot Köping Stars, som omnämns tidigare i texten, var Jämtland obesegrade i tio tränings- och ligamatcher!

Stars coach Torbjörn Gehrke vet att motståndarna tvingas spela annorlunda när de saknar några viktiga spelare. Kanske öppnar det för Stars att skrälla…

– Vår seger mot Fryshuset sågs som ett krav medan segern mot Borås var ett stort steg i rätt riktning, säger Torbjörn Gehrke.

Han reser upp till Östersund med en intakt spelartrupp som bygger vidare på spelidén och att bli än mer trygga i utförandet.

– Vi vill gärna plocka fler segrar.