Seger i en rafflande förlängning. Inte undra att Köping Stars jublar efter slutsignalen. (Foto: Robert Bjarnefeldt)


Så fick äntligen ett hårt arbetande Köping Stars uppleva att basketbollen även kan studsade lagets väg i SBL. Stars hade visserligen flera chanser att själva avgöra tisdagskvällens hemmamöte mot Borås Basket, men det var först efter gästernas missade lay-up i slutsekunden som Stars kunde jubla över den dramatiska segern, 95-94.

Efter förlängning!

Vilket nervdrama som publiken bjöds på i Köpings Bad & Sport.

Låt oss ta några av de mest dramatiska ögonblicken.

Dryga minuten kvar

Stars i underläge med fem poäng, 85-90. Oliver Gehrke sätter en trea och firma O’Reilly/Robb samarbetar för en alley-oop-dunk, 90-90. Likaläge med åtta sekunder kvar och Stars har bollen. Liam O’Reilly pressas ut i hörnet och missar ett vinnande skott. 

Liam O’Reilly hade chansen att i matchens ordinarie slutsekunder sätta det vinnande skottet. Men läget blev tufft och han missade. (Foto: Robert Bjarnefeldt)

Förlängning, fem minuter

Stars rycker åt sig övertaget, ledning 95-90 men Borås närmar sig 95-94. 17 sekunder kvar och Jordan Giles missar två straffkast för Stars!

– Jag skjuter bäst i Stars från straffkastlinjen, och var inte nervös, säger Jordan Giles. Men bollen studsade den här gången inte min väg.

Jordan Giles blev poängbäst i Stars med sina 29 poäng. (Foto: Robert Bjarnefeldt)

Borås med segerchans

Borås fick därmed det som skulle bli matchens sista anfall och skott.  Vem om inte storskytten William Gutenius fick möjlighet att lägga i en sista tvåpoängare, en lay-up för Boråsseger. Men Starsspelarna lyckades i en tuff, närgången defensiv störa bort Gutenius och uddamålssegern var ett faktum.

 – Fy fan va’ skönt, var lagkaptenen Hampus Åhlins spontana kommentar efteråt. Det var nervigt, och vi kom ju in med ett förlorande ”record” efter flera avgörande möjligheter i tidigare matcher. Desto skönare att vi håller huvudet kallt, och håller ihop det med ett jättebra försvar.

Borås kom till Köping med en handfull raka förluster och visade tidigt att det här var en match som bara skulle vinnas. Anförda av duktiga skyttarna William Gutenius och svårstoppade speedkulan Siyani Chambers gavs Köping Stars få chanser att dra ifrån – bortsett från öppningen av andra perioden. Men då krävdes fem raka trepoängare för Stars att gå loss med som mest tolv poäng. Ett försprång som Borås nästan hann hämta in före paus, 50-48.

Dominic Robb svarade för hela 26 poäng i segermatchen mot Borås. (Foto: Robert Bjarnefeldt)

Lagen följdes länge åt i tredjeperioden innan gästerna fick ett litet grepp inför slutperioden, 68-73.

Trots en het Jordan Giles, 13 poäng i slutperioden, höll Borås en fempoängsledning fram till 90 sekunder kvar. Då började Stars upphämtning och rafflet som redan berättats inledningsvis.

Så skönt, så skönt… Starsspelarna omfamnar varandra direkt efter slutsginal. (Foto: Robert Bjarnefeldt)

Coach Torbjörn Gehrke var orolig att spelarna i Stars skulle hänga med huvudena efter att ha bränt segerchansen redan före förlängningen.

– Snälla, inte en gång till tänkte jag efter flera tidigare förluster i avgörande lägen. Desto skönare att vi nu inte tappade fokus!

Torbjörn Gehrke lyfter spelarnas prestation:

– Vi gör ett gediget jobb.

Betydelsen av en sådan här seger?

– Det går inte att beskriva, äntligen studsar bollen även vår väg.

Två raka segrar och ny match mot Jämtland Basket uppe i Östersund på lördag kväll.

Samtidigt klart med en ny amerikansk spelare som ansluter till Stars de närmaste veckorna. Mer om det här Stars kanaler senare i veckan.


MATCHFAKTA

Köping–Borås 95–94 efter förlängning
(16–17, 34–31, 18–25, 22–17, 5–4)

Poäng, Köping: Jordan Giles 29, Dominic Robb 26, Liam O’Reilly 13, Oliver Gehrke 8, Hampus Åhlin 8, Tope Arikawe 4, Tim Carlsten 3, Niklas Larsson 2, Kevin Peterson 2

Borås: William Gutenius 26, Siyani Chambers 25, Andreas Person 13, John Brändmark 10, Fredrik Andersson 7, Derreck Brooks 7, Elyjah Goss 6

Publik: 221


Highlights på sblherr.se


Fler bilder från matchen (foto: Robert Bjarnefeldt)

Köping Stars - Borås Basket 22-01-11