Södertälje Kings är elva gånger svenska basketmästare, senast med en imponerande mästarsvit under åren 2013-2016. Nu får Köping Stars på onsdag kväll en tredje möjlighet att betvinga Kings i Svenska Basketligan.

Lagen har mötts vid två tillfällen under säsongen och Södertälje Kings har dragit det längsta strået. Seger i Södertälje med 14 poäng och sedan en segermarginal på 13 poäng i matchen i Karlbergshallen.

Men Stars var bra med i hemmamatchen efter att bland annat ha vunnit tredje perioden med 25-15. Stars kom som närmast två poäng innan gästerna gjorde ett avgörande ryck i slutperioden.

– Kings saknade den gången två av sina nyckelspelare, och vi hoppades kunna överraska dem, säger Jotti Nikolaidis, head coach för Stars. Vi kämpade också bra, men jag minns att vi sköt ganska illa.

Nu vill såväl Stars som Kings på onsdag kväll gärna komma tillbaka till vinnarspåret. Köping Stars öppnade det nya året starkt med segrar i tre synnerligen viktiga matcher, men därefter har det trots mer än 100 Starspoäng i samtliga tre matcher blivit förluster.

– Vi kan inte släppa in så mycket poäng, menar Jotti Nikolaidis. Försvarsspelet har inte fungerat tillfredsställande.

Södertälje kommer till Köping med två raka förluster – mot Luleå i söndags och mot Norrköping i förra veckan.

En tredje förlust i kväll lär knappast tolereras av coachen Ludwig Degernäs…

Jotti Nikolaidis är medveten om att en jättetuff match väntar.

– Men samtidigt kul. Vi ska gå ut och göra vårt jobb, helst överraska.

Stars spelartrupp är intakt, bortsett från centern Desmond Hubert som tyvärr ådrog sig en knäskada i matchen mot Borås. Det är fortfarande oklart hur allvarlig skadan är, men den spänstige centern har inte medverkat i lagets senaste träningar.

– Han ska undersökas av en specialist i Västerås under matchdagen, därefter vet vi mer, säger Jotti.

Södertälje Kings skuggar Norrköping i tabelltoppen. Lagen har samma poäng, men Södertälje har en match mindre spelad. Det är ett rutinerat lag med många skickliga spelare, inte minst i offensiven. Vad sägs om fyra landslagsspelare i form av Martin Pahlmblad, Alexander Lindqvist (ej med mot Stars i Köping senast), Adam Ramstedt och Valter Lindström… Martin Pahlmblad svarade också sina 2 000:e poäng för klubben i söndagsmatchen mot Luleå.

Södertälje ser ut att kunna ställa upp med bästa möjliga lag.