Köping Stars förstärker truppen med den meriterade spelaren Juan Cabot från spanska andraligan LEB Gold. Han finns på bänken, dock inte i matchkläder, när Köping Stars tar emot svenska mästarna Norrköping Dolphins på lördagseftermiddagen.

Kontraktet är påskrivet och efter att ha landat i Stockholm under fredagseftermiddagen gör Cabot sin första träning med Stars under kvällen.

– Det blir en jättespännande förstärkning till laget, säger klubbens sportchef Richard Persson.

I takt med att Köping Stars fått skador på flera spelare väljer klubbledningen att agera och har efter att ha stött och blött ett antal förslag fastnat för just Juan. I första hand handlar det om spel fram till mitten av december, därefter sker en utvärdering om en fortsättning.

Coach Jotti Nikolaidis tar också emot den rutinerade Juan Cabot med öppna armar:

– Juan har spelat på hög nivå under många år, och har haft en plats i startfemman i den spanska klubben CB Clavijo.

Nyförvärvet är 30 år och har även meriter från det spanska ungdomslandslaget.

– Vi får in en spelare med rutin och tuffhet, som kan skjuta och inte minst ta returer under korgarna, säger Jotti Nikolaidis.

Debuten får dock vänta till nästa omgång, borta mot Wetterbygden om en vecka.

Köping Stars lördagsmatch mot svenska mästarna Norrköping Dolphins kan knappast bli en mer utmanande uppgift hittills för Stars i svenska basketligan SBL.

– Absolut, Norrköping är ju största favoriten att lyfta SM-bucklan även till våren, säger Jotti Nikolaidis.

Gästerna har, tycker Jotti, det på papperet bästa laget i SBL, med unga lovande spelare varvat med rutinerade veteraner som Joakim Kjellbom, 39, Johnell Smith, 38 och Mikael Lindkvist, 35 år samt starka nyförvärv inför säsongen. I onsdags upprepade Dolphins dessutom finalprestationen som gav laget vårens SM-titel – att besegra Luleå på bortaplan.

– Det blir vår tuffaste uppgift hittills i ligan, menar Jotti.

Det var tufft motstånd även i onsdags, Södertälje Kings hemma i Karlbergshallen. Då fanns trots allt förhoppningar om att störa topplaget, särskilt som Kings hade skador på några nyckelspelare.

– Men vi fick en kostsam start där vi har svårt att sätta våra skott samtidigt som Kings drog iväg i ledningen. Nu gav vi oss ändå chansen med vår starka upphämtning efter pausen.

Stars tände också publiken, men närmare än två poäng kom inte laget.

En bidragande orsak var att guarden Ronnie Boggs fortfarande inte kan göra sig själv rättvisa. Fotskadan är långt ifrån läkt och axeln smärtar. Ronnie spelar heller inte mot Dolphins och genomgick under fredagen en röntgenundersökning.

– Vi måste låta Ronnie läka ihop den närmaste tiden, och han kommer därför att vara vid sidan om planen.

Även hemmasonen Sebastian Lindqvist måste få tid att läka sin skada.

I övrigt kommer Stars med en trupp som i kraft att vara ”underdog” vill, hoppas och kan göra en bra prestation.

Med lördagsmatchen har Köping Stars mött samtliga lag i den första rundan av ligan. De nio matcherna följs av ytterligare 27 innan serien summeras. Mycket återstår alltså …