Köping Stars öppnade med en frejdig, lyckosam hemmaoffensiv, men när slutsignalen gick i lördagsmötet i SBL hade Norrköping Dolphins visat mästarrutin fram till en klar seger, 67- 78.

– Vi tog över i andra perioden. och efter det kontrollerade vi matchen, säger Joakim Kjellbom.

Jotti Nikolaidis, headcoach i Stars, var besviken över resultatet men ändå stolt över grabbarnas insats. Och visst var det ett rejält steg framåt efter den senaste tidens förluster i ligan.

Adam Engström, assisterande coach i Stars, håller med Jotti:

– Vi spelade i dag med hjärta och intensitet. En bra insats där vi hade allt att vinna – inget att förlora.

Det märktes inte minst i matchinledningen. Köping Stars tog kommandot och en jublande publik fick se Sean Smith äntligen sätta sina patenterade treor. Skyttet har varit förvånansvärt trögt på sistone, men vändes nu till totalt elva poäng redan under första perioden – därav tre trepoängare. När sedan Niklas Larsson och Aleksa Solevic följde upp offensiven med sina poäng, ja då gick Stars gå loss till ledning med som mest tio poäng. Dolphins hyfsade med några avslutande treor till periodresultatet till Köpingsledning, 26-21.

Precis som Joakim Kjellbom redan antytt tog Norrköping Dolphins tillbaka kommandot i andra perioden efter att Stars tidigt hamnat i foulnöd. Samtidigt kom den tämligen anonyme Mikael Lindquist loss i Dolphins skytte. Tolv raka poäng från guarden förde upp gästerna till ledning 36-40, och så småningom sexpoängsledning i paus.

Mästarlaget öppnade tredje perioden med att gå loss till ledning med femton poäng (39-54) som fick hemmapubliken att börja misströsta. Men Stars kom in i ett bra flow och minskade snabbt försprånget rejält med åtta raka poäng.

Hoppet tändes också rejält med Stars fina öppning i slutperioden. Spänstige centern Desmond Hubert gavs ett ypperligt tillfälle att minska avståndet till tre poäng – men misslyckades med sin vanligtvis så publikfriande, spektakulära dunk.

I stället plockade svenska mästarna fram sin rutin och lade enkelt i en rad tvåpoängare fram till en klar seger, 67- 78.

– Men vi kan mycket bättre, menade Dolphins center Joakim Kjellbom som satte 19 poäng. I dag blev det för mycket slarv, men så har vi haft ett intensivt spelprogram.

Det gäller även för Köping Stars, men som på lördagseftermiddagen kom ut starkare är i de senaste förlustmatcherna.

– Vi gör en fin laginsats där vi stundtals faktiskt pressade mästarlaget, menade assisterande Starcoachen Adam Engström.

Niklas Larsson valdes till matchens lirare i hemmalaget och premierades även av coach Engström för sin offensiv tillsammans med Sean Smith och Aleksa Solevic.

Köping Stars har dock hittills i ligaspelet haft uppenbara problem med straffskyttet. Mot Norrköping Dolphins sattes bara 12 av 23 straffkast (drygt 52 procent). Det ska jämföras med Norrköpings Dolphins 17 av 20 (80 procent).

– Straffkasten är superviktiga, och egentligen det enklaste skottet i basketen. Men det gäller att vara fokuserad. Vi ska givetvis vara klart bättre än vi är för tillfället.

En som definitivt var besviken på sitt straffskytte var Desmond Hubert som fick i bollen vid blott tre av tio straffkast. Inte undra på att han efter matchen kom ut från omklädningsrummet för att träna straffkast…

Nu väntar en träningsvecka för hela laget och nyförvärvet Juan Cabot.

– Vi ska gnugga på ordentligt, och det är definitivt ett revanschsuget gäng som reser ned till bortamatchen mot Wetterbygden på fredag, säger Adam Engström.

Senast bjöd Stars på en rejäl plattmatch mot Wetterbygden, men med revansch i sikte och med debuterande nyförvärvet Cabot med på resan söderut är det seger som gäller.

Köpings Stars – Norrköping Dolphins 67-78
(26–21, 12–23, 16–21, 13–13)

Poäng
Köping: Aleksa Solevic 20, Sean Smith 16, Niklas Larsson 15, Mikael Axelsson 8, Desmond Hubert 7, John Brändmark

Norrköping: Joakim Kjellbom 19, Mikael Lindquist 12, Andreas Person 10, Anes Zekovic 8, Shakir Smith 7, Tyler Flack 7, Jonathan Dubas 6, Tim Schüberg 5, Edvin Stark 2, Anton Saks 2

Publik: 583