Så spräckte Köping Stars äntligen den trista förlustsviten (sju) och tog säsongens så viktiga första bortaseger i basketligan, 70- 68 mot Uppsala. Aleksa Solevic blev matchvinnare med hela 31 poäng, varav de två avgörande poängen med fem sekunder kvar.

– Det blir en skön hemresa, menade Adam Engström, assisterande coach i Stars efter dramatiken.

Då hade Köping än en gång lyckats vända ett stort underläge till triumf mot just Uppsala. Hemma i Köping var Stars i underläge med 19 poäng, och den här gången såg det dystert ut när Köping låg under med som mest 16 poäng (32-16) redan i andra perioden.

– Före pausen gjorde vi inte tillräckligt bra jobb i defensiven.

Uppsalas X Cannifex var samtidigt riktigt het i sina dribblingar och radade upp poäng när han attackerade Stars korg.

Uppsala ledde i paus med 13 poäng (42- 29), men Stars coacher manade på för en skärpning i de defensiva detaljerna och att spela enklare och med bättre rörelse på bollen.

När försvarsspelet förbättrades, ja då närmade sig Stars hemmalaget i poängprotokollet. Med Mich Petersens tvåa till 62-60 var Stars plötsligt förbi och ett sekunddrama vidtog när matchen skulle avgöras. Forwarden Juan Cabot, som presterade sin bästa match hittills i Stars, satte en synnerligen viktig trea till ledning (68- 66) med 46 sekunder kvar. Uppsala kvitterade, men vem om inte Aleksa Solevic satte den vinnande tvåpoängaren (70- 68) med fem sekunder kvar på klockan. Därmed svarade han för hela 13 av Stars 20 poäng i slutperioden!

Uppsalas satsade på en trea och seger i slutsekunderna, men det slutade i ett missat tvåpoängskott av Cannifex.

Jubel för Stars givetvis, och det var åtskilliga spelare som kunde kvittera ut högt betyg av assisterande coachen Adam Engström.

– Mich Petersen och Desmond Hubert gjorde strålande försvarsinsatser, och Juan Cabot svarade för massor av nyttiga grejer.

Och så då guarden Aleksa Solevic som vilade bara tre av matchens 40 minuter. Och som svarade för 31 poäng!

– Det var en jätteviktig seger för laget. Vi visade efter pausen att vi kan spela bra försvar. Nu gäller att ta med det till nästa match.

Närmast väntar Umeå och revanschmöte i Karlbergshallen på lördag eftermiddag.

Åter en viktig match.

Matchfakta:

Uppsala Basket– Köpings Stars 68-70
(20-16, 22-13, 10-21, 16-20)

Poäng, Köping:
Aleksa Solevic 31, Niklas Larsson 10, Juan Cabot 8, Devin Sibley 6, Michael Axelsson Kaltak 4, Michiel Petersen 4, Michael Axelsson Kaltak 4, Desmond Hubert 2

Poäng, Uppsala: Xavier Cannefax 27, Axel Nordström 13, Davy Baltus 13, Eric Katenda 10, Oskar Granat 5.

Publik: 529