Svenska Basketligan spelas över 36 matcher, och Köping Stars har mött samtliga lag i tre matcher. Nu inleder Stars på lördag eftermiddag den avslutande fjärdedelen med ny match i Karlbergshallen mot svenska mästarna Norrköping Dolphins. Så sent som för en vecka sedan tog Dolphins en tredje seger mot just Köping Stars.

Tidigare möten i Svenska Basketligan:

Köping – Norrköping 67-78 (38-44)
Norrköping – Köping 70-65 (34-37)
Norrköping – Köping 83-65 (48-44)

Stars snittar nästan 80 offensiva poäng i SBL-matcherna, men mot Norrköping är snittet betydligt lägre, 66 poäng.

Jotti Nikolaidis, head coach, ger en förklaring:

– Dolphins är ett välcoachat och kanske det mest strukturerade laget i ligan. Det blir inte lika mycket poäng för oss när Dolphins drar ned tempot för att få mer nytta av de duktiga veteranerna Joakim Kjellbom och Mikael Lindquist.

Stars har i alla matcher mot Dolphins hängt med bra fram till paus – till och med haft ledningen i första SBL-mötet nere i Norrköping (34- 37).

Efter paus har mästarna Dolphins visat sin rutin och tagit grepp om matcherna. Enda gången Köping Stars skakat Dolphins rejält var i bortamatchen efter jul då resultattavlan visade 65- 65 med en halv minut kvar. Men det var mästarna som knöt ihop säcken…

Det var också i den matchen som Joakim Kjellbom fysiskt gav sig på flera Starsspelare och domartrion visade honom av planen för resten av matchen. Köpings klubbledning tog för givet att domartrion skulle rapportera händelsen till förbundet. Sent omsider framkom dock att så inte skett, vilket fick Stars klubbledningen att agera med en anmälan. Kjellbom, som brusat upp och rapporterats även av en annan klubb, stängdes av i tre matcher. Avstängningen och Köpings agerande har därefter kritiserats i sammanhang associerade med Dolphins.

Klubben och coach Jotti Nikolaidis säger sig nu vara trött på den återkommande kritiken att ”Köping ska straffas”:

– Vi är en ung klubb som med ideella krafter snabbt tagit klivet upp och är på väg att etablera oss i ligan. Vi har stor respekt för Norrköping som lag och förening men jag är samtidigt både besviken och förvånad att ingen i Norrköpings organisation tagit avstånd från det våld som brukades mot våra spelare.

I söndagsmötet mellan Dolphins och Stars var tidigare landslagsmannen Joakim Kjellbom tillbaka och briljerade med hela 22 poäng för Dolphins. Därmed har han snittat över 18 poäng i tre matcher mot Stars, lika många som Köpings främste poängplockare i samma matcher, Aleksa Solevic. Norrköpings landslagsman Mikael Lindquist snittar 14 poäng i matcherna medan Niklas Larsson i Stars har snittat 13,3 poäng.

Men allt det där är historia, låt oss återvända till lördagens match. Såväl Stars som Norrköping har skador på viktiga kuggar. Tim Schüberg och Tyler Flack saknas hos gästerna, medan Desmond Hubert och Aleksa Solevic i Stars inte spelade senast mot Luleå.

– Båda tränade i veckan, och vi får se om de spelar mot Dolphins, säger Jotti. Sean Smith hoppas vi också på, trots en skada mot Luleå.

Din förhoppning i matchen?

– Att få kontroll på Kjellbom och Lindquist, att få Dolphins att ta skott där de inte vill. Men visst, vi behöver en bra dag för att rå på Norrköping.