Köping Stars lyckades inte få stopp på helgens sannolikt ”grymmaste” baskettrio i SBL, Shakir Smith, Mikael Lindquist och Joakim Kjellbom. När lördagens match i Karlbergshallen summerades hade trion i Norrköping Dolphins svarat för hela 69 av poängen i segermatchen 79-71!

Inte oväntat var det trion som axlade ansvaret i Dolphins när matchen skulle avgöras. Köping Stars hade blixtrat till med elva poäng på 90 sekunder i slutperioden och plötsligt skiljde bara två poäng upp till Norrköping. Men närmare kom inte Stars när rutinerade trion i mästarlaget ”stängde matchen”.

– Det hade tagit oss mycket kraft att komma tillbaka i matchen, säger Stars coach Jotti Nikolaidis efter att Stars nästan hämtat upp ett underläge som mest på tjugo poäng.

Då, när matchen med tre minuter kvar gick in i avgörande skedet, tycktes skärpan hos Stars spelare vara borta. Felpass, förlorade bollar, missade straffkast och skott… Norrköping var inte sena att utnyttja situationen:

– Vi visar moral, och tror på det vi ska göra, säger coachen Adna Chuk. Vi har gjort det många gånger.

I det här fallet var det att överlåta ansvaret på matchens helt dominerande spelartrio Shakir Smith, Mikael Lindquist och lagets rese Joakim Kjellbom. Trion svarade inte oväntat för Dolphins tio avslutande poäng.

Köping Stars svarade annars för en förtroendeingivande start i matchen när såväl spelmotorn Aleksa Solevic som centern Desmond Hubert var tillbaka i laget. Aleksa utstrålade tidigt både energi och gott spelhumör, och när Stars defensiv samtidigt fungerade kunde hemmalaget vinna första perioden med 16-12.

Sean Smith öppnade med en publikfriande trea i andra perioden för Starsledning med sju poäng. Och mycket såg ut att fungera fram till stunden när Michael Axelsson Kaltak satte en tvåa för ledning, 29-24. Då tog matchen en tydlig vändning.

– Vi började tveka, vi brände skotten och sedan kom allt slarv, säger Jotti Nikolaidis.

Han räknade till hela 12 bortslarvade bollar före paus.

Det öppnade för en stark offensiv från Dolphins. Först tolv raka poäng före paus, därefter ytterligare sjutton (!) efter pausen samtidigt som Stars bara lyckades få ihop fyra poäng. 4-29 under totalt en tiominutersperiod.

Stars hyfsade till siffrorna till 45-59 inför slutperioden, men inget talade för en möjlig vändning för hemmalaget. Å andra sidan kan det vända fort i basket…

En fin start av Stars i fjärde perioden följdes av en dunk av Desmond Hubert till 56-64 och därmed ”kontakt”. Så tog Jotti Nikolaidis timeout med drygt fem minuter kvar. Och spelarna kom ut, tydligt beslutsamma att gå för trepoängare. Niklas Larsson, ”matchens lirare” i Stars, såg till att den första av Stars tre riktigt ”långa” treor till 67-69 rasslade till i korgnätet – ja, då tändes den jublande publikens hopp ordentligt.

Men… Det var då den tidigare nämnda trion i Dolphins fick hemmapubliken att sucka tungt.

– Det märktes att de haft en vecka på sig att förbereda sig, säger Jotti Nikolaidis. Och Norrköping vet hur de ska vinna jämna matcher.

Nu gäller närmast för Stars att ladda för den viktiga bortamatchen mot Wetterbygden på tisdag kväll.

Matchfakta:
Köping–Norrköping 71–79
(16–12, 13–24, 16–23, 26–20)

Poäng, Köping: Aleksa Solevic 18, James Demery 12, Niklas Larsson 11, Sean Smith 11, Desmond Hubert 11, Michael Axelsson Kaltak 6, Michiel Petersen 2

Norrköping: Shakir Smith 26, Mikael Lindquist 24, Joakim Kjellbom 19, Andreas Person 4, Johnell Smith 4, Edvin Stark 2

Publik: 568