Man kan alltid ”hitta på” anledningar till varför man förlorar.
Men man kan ibland också ha riktigt bra anledningar.
Risken är att man låter anledningarna bli ursäkter om man inte passar sig…

Köping Stars har nu spelat två matcher i rad med full trupp.
Två förluster.
En katastrofal insats mot Norrköping och en helt OK insats mot BC Luleå.

Jag sa precis innan dessa två matcher att ”vi kommer behöva lite tid att spela in Hampus och Jordan som varit skadade i 6-7 veckor och Oliver gör sina första matcher på i princip över två år – ge oss till efter nästa vecka”.

Nu är nästa vecka här…!

Samtidigt som Köping precis kommer ut ur en otroligt besvärlig tid med Ernests Kalve, Hampus Åhlin och Jordan Giles borta i 6 veckor överlappandes och Oliver ännu inte var klar för spel, så börjar de andra Ligalagen också springa in i början av sina mörka tunnlar. Andrew Smith i BC är enligt utsago borta till jul. Anes Zekovics i Jämtlands säsong är över, Steve Harris och Felix Edwardsson är borta ett tag till. Kennan Gumbs var borta i flera veckor. Cole Welle missade flera veckor för Umeå. Alexander Lindqvist missade matchen mot Luleå, Dartaye Ruffin missade matchen mot Borås. Hur deras skador ser ut och hur lång tid de är borta kan jag inte svara på. Etc, etc…

Kontentan är den att alla lagen kommer att behöva hantera skador. Det är en del av idrotten! För vissa blir det lite större avbräck än för andra, men sällan går man igenom en säsong utan några skador.

Skador är ingen ursäkt – men det är anledningar till att man kanske underpresterar och inte kan leverera. Men vissa finner ett ”flyt”, har lite välförtjänt tur och snor åt sig några segrar.

Ta BC Luleå till exempel…

Det gäller att ”orka” hänga sig kvar i matcher och ge sig själv chansen att vinna. Mot Södertälje håller BC Luleå jämna steg tills 2min kvar av Q2. I Q3 tar Södertälje över och leder med så mycket som 10p i Q3 men Luleå kommer ikapp precis innan Q4. Luleå ligger efter, men släpper aldrig taget. Man håller sig helt enkelt kvar i matchen och ger sig själva chansen att vinna.

Mot Köping gjorde BC Luleå i princip samma sak. Köping tog ledningen efter 14 minuter av matchen och ledde i 25 minuter. Men Luleå hängde kvar i matchen, precis på samma sätt som man gjorde mot Södertälje och satte de viktiga skotten i sista minuten.

Lag med lite ”flow” (som vi så vacker säger) gör just så. Man hittar ett sätt att vinna några matcher här och där oavsett skador eller andra problem.

Södertälje har nu fyra förluster i rad. Köping har fem. Umeå släppte in 123 poäng mot Norrköping och Nässjö förlorade med 37 poäng mot Borås. Samtidigt går Borås på vatten och efter att ha satt en Buzzer-Beater mot Jämtland för seger med 3p för att i matchen efter slå Norrköping med 3p, har nu vunnit sex matcher i rad, varav de sista 4 vunnits med ett snitt på typ 30p!!!

Det kallas flow!!!!

”Basketball is a game of runs” brukar det sägas och det är en säsong också. I slutändan måste man räta ut alla frågetecken och hitta sitt flow innan slutspelet drar igång för åker man ut i en kvartsfinal så kommer ingen ihåg att man vann sex matcher i rad under säsongen i alla fall.

Men om jag ska vara ärlig så skulle jag inte tacka nej till sex vinster i rad för Stars i nuläget…😅

Jag kommer dock aldrig att låta eventuella förluster överskugga det som är viktigast av allt och det är att hitta ett sätt att spela på som gör att vi känner oss trygga att vi kommer att vara med i varje match framöver. Är vi det, så kommer vi att vara med i varje match i slutspelet också. Allt som är kvalitativt tar tid att bygga – varför skulle basket vara annorlunda?

Vi är dock skyldiga oss själva, klubben, våra sponsorer och våra fans en bra match på tisdag. En vinst skulle inte sitta fel heller…

Men i läget vi befinner oss i så tar man en match i taget och varje träning är till för att vara som bäst i slutspelet. Nu är vi friska igen och har inga ursäkter. Vi har fått träna tillsammans i snart två veckor och vi blir bättre och bättre för varje dag. Det är nu vi skall vara glada och uppskatta att vi faktiskt får göra det vi älskar… Vi måste njuta av varje sekund vi får jobba mot målet.

Om inte annat så borde vi som får vara med känna en uppskattning för att vi nu nästan är fulltaliga!

Erik Flood får tyvärr inte vara med oss just nu och det smärtar oss alla. I väntan på Antidoping Sveriges beslut gällande Eriks sista dopingtest, så har Erik självmant valt att stå vid sidan för att invänta svaret – vi alla i laget håller andan.

Vi vill inget hellre än att få Erik tillbaka till oss. En kille som är bland de första in i hallen och sist ut. Erik som lever, sover, äter, vilar och andas basket. En kille som på de lagfester som varit alltid avstått ifrån alkohol och aldrig i sitt liv tagit droger för att han som barn och tidig ungdom led av Epilepsi. Läkaren var tydlig: ”drick alkohol eller ta droger och du kan dö”.

Att Erik medvetet skulle ha dopat sig finns inte på kartan och det vet alla som känner Erik. Vi hoppas inget annat än att Antidoping Sverige hittar en koppling mellan det kosttillskott Erik tagit och finner att något i det tillskottet inte står med i innehållsförteckningen.

Vi räknar dagarna tills du är tillbaka Erik!

Torbjörn Gehrke
Köping Stars