PRESSMEDDELANDE 2021-10-07

Köping Stars amerikanske guard Zane Martin och klubben är överens om att gå skilda vägar. Men det sker först efter att Köping Stars fått en ny guard spelklar.

Zane Martins ersättare är redan scoutad, rekryterad och kontrakterad. 25-årige amerikanen Liam O´Reilly representerade under fjolårssäsongen klubbar i Tyskland och Litauen. Liam ansluter till Stars spelartrupp redan under torsdagen.

Stefan Ståhlmalm, sportchef i Köping Stars:

– Liam är en snabb och kompetent spelare som har hunnit med att få en bred erfarenhet vid 25 års ålder.

Zane Martin kom in sent i spelartruppen, fick skadekänningar och har själv förklarat att han haft svårt med motivationen och saknat ”drivet” under försäsongen. Trots en bejublad hemmapremiär inför stor publik i Köping Bad & Sport märktes ingen förändring. Klubben och Zane Martin har därför i samförstånd valt att avbryta samarbetet. Men han återvänder hem till USA först efter att Köping Stars funnit en ny guard.

– I den situation som han befinner sig i är vi tacksamma att Zane ser hela bilden och för allas skull är med och bidrar i Stars tills Liams pappersexcersis är klar, säger Stefan Ståhlmalm.

Lika tacksam är Stars coach Torbjörn Gehrke som får tillgång till Zane ytterligare några matcher, närmast i bortamatchen mot Nässjö fredag kväll.

Köping Stars sportgrupp har varit förberedda på en möjlig rockad på guardpositionen, och därför fokuserat sökandet till att finna en guard med bred europeisk erfarenhet. Liam O´Reilly svarar upp mot önskemålet.

O´Reillys karriär har gått via collegeåren på Gardner Webb University i Big South Conference, USA, till att säsongen 2018/2019 representera klubben Ricker KN i Slovakien. Säsongen 2019/2020 klubben BC Apollon på Cypern. Senaste säsongen representerade han den tyska klubben Giesen fram till jul, därefter blev det spel i Litauen och nu under försäsongen en klubb i Rumänien.

Stars coach Torbjörn Gehrke är glad att kunna plocka in den 188 centimeter långe guarden O´Reilly i spelartruppen.

– Vi får in en guard som kommer att passa in bra i vår spelstil. Han är snabb och rörlig och kan ge oss betydelsefull flexibilitet. Liam är såväl en scoring guard som en kille som kan avsluta själv och göra en hel del poäng. Vi får därmed in ytterligare ett hot mot motståndarna.

Vad tycker då Liam själv?

– Det ska bli härligt att spela igen. Jag gillar verkligen det coach Gehrke berättat och den vision som klubben förmedlat till mig.

Vad vet du om Stars, Köping och svenska basketligan?

– Ärligt talat, inte så mycket. Men det ska bli spännande och roligt.

Vad kan du bidra med när du kliver ut på banan i Köping Stars linne?

– ”Toughness och leadership”.

Liam plockade fram basketbollen vid fem års ålder hemma i Austin, Texas och avslöjar också att han gillar att prata och dirigera ofta och högt ute på basketplanen. Du sätter höga mål för din karriär?

– Jag vill ju någon gång spela i de större ligorna på allra högsta europeiska nivå, så det här blir en möjlighet att även utveckla mig själv och ta nästa steg.

Highlights från säsongen 2021/2022 med Giessen: