Simon Klaasma ”dödade” matchen i den andra perioden då han satte 3/3 trepoängare (Foto: Robert Bjarnefeldt)


Det vore en enorm överdrift att säga att utfallet blev det förväntade. Köping Stars må ha varit favorittippade inför sin första hemmamatch mot Fryshuset, men det fanns omständigheter som gjorde det lite olustigt för oss.

Dels var inte alla spelare 100%, men också oklarheten om Sheriff Drammeh, Rami Ghanem och Kenneth Simms skulle spela (endast de två sistnämnda kom till spel). Fryshuset hade hittills vare sig vunnit mot eller hotat tidigare motståndarna Norrköping och BC Luleå, men de fyller på med spelare vart efter och när de får träna ihop sig så kommer de inte bli ett lag man bara skojar bort.

Slutresultatet blev dock en övertygande vinst och några dagars arbetsro för Köping Stars. Efter förlusten uppe i Umeå bara dagarna innan, så var förstås pressen på oss ganska stor.

Ny tränare (som inte varit ett helt okontroversiellt beslut), i princip ett helt nytt lag, en del skador i truppen samt mycket snack och ganska liten verkstad i den första SBL-matchen som ledde till förlust med 17p (mot ett av de lag vi slåss om position med). En förlust till mot jumbo-tippade Fryshuset på hemmaplan så hade Michael Sandsjö för Bärglagsbladet med all rätt dragit igång motorsågen i gammal god Hasse Andersson-stil.

Nu blev det inte så, utan i stället bjöds de cirka 800 åskådarna i KBS (Köpings Bad & Sport – som verkligen behöver ett coolt smeknamn värt arenans dignitet, för den är riktigt fin!) på en underhållande match ur ett Stars-perspektiv. Bra fart och bra kamp i Q1. Ledning för Stars med 7p, men i Q2 visade hemmasonen Simon Klaasma vart skåpet ska stå!

Stars gick +17p under tiden Simon var på banan, självfallet gjorde han inte jobbet själv – men hans skytte mer eller mindre dödade matchen (3/3 trepoängare när matchen stod och vägde). Ledning med 25p i halvlek, det gällde bara att börja Q3 med samma intensitet, fokus och spel som i slutet av Q2. Men…

…så blev inte fallet. Köpings prestation i de första 5 minuterna av Q3 var nästintill identisk de 3,5 minuter långa hjärnsläppet vi hade uppe i Umeå. Skillnaden var att i Umeå låg vi under med 4p när vi fick hjärnsläpp. Igår ledde vi med 25p och Fryshuset var inte i närheten av att vara lika heta som Umeå var.

Detta är ett problem som vi förstås måste analysera, dissekera och åtgärda. Vi har inte råd med sådana dippar. För er som inte kommer ihåg, så spelade Stars jämt mot Umeå i 35 min, i princip förlorade vi matchen på de 3,5 minuterna. Det går fort i Hockey sägs det ju, men det gör det i basket också uppenbarligen.

Jag vill dock påstå att trots vår 5 minuter långa offensiva kollaps, så tappade vi inte i defensiven på samma sätt mot Fryshuset som mot Umeå och därav hotades aldrig ledningen på riktigt. Men nu ska vi inte vara negativa!

Det var en grym stämning i hallen. Inte fullt, men ett enormt engagemang i publiken både vid presentationen och när matchen spelades. Glada miner. Många bra prestationer ifrån flera Starsspelare och några av de spelare som var tveksamma till spel bet ihop och gav oss några minuter.

Köping Stars - Fryshuset 21-10-01

Fler bilder från Köpings Bad & Sport (foto: Robert Bjarnefeldt)

Jag vill hoppas och tro att KBS skulle kunna bli ett riktigt vattenhål i vinter där 5% av stadens befolkning kan samlas en gång i veckan för att umgås, samtala, ta en kaffe, underhållas och skapa en fantastisk TRÄFFPUNKT som i nuläget inte erbjudas någon annanstans i Köping. Det är vår dröm, ambition och målsättning!

Tills på fredag, då vi möter Nässjö borta, hoppas vi förstås ha alla spelare med oss. Inklusive Tope Arikawe som är korttids kontrakterad i nuläget för att fylla under under Ernests Kalves skada och tills Oliver Gehrke blir spelklar.

Kevin Senghore Petersson gav oss viktiga minuter efter sin skada och både Zane Martin och Jordan Giles spelade något skadehämmade i matchen. Mot Nässjö på fredag behöver vi dem ALLA friska, krya och hungriga.

Premiären gav mersmak!

Så mycket i KBS påminner om mina år i Östersund och den långa vandringen vi gjorde där uppe innan vi blev ”erkända” av alla andra i SBL. Köping Stars har något stort på gång om vi orkar hålla fokus något år framåt och skapa en hype runt basketen i staden.

Jag vill avsluta denna ganska långa summering av matchen (det var ju faktiskt både premiär och vinst så det får ursäktas) med en liten rolig anekdot.

Simon Klaasma satte sin andra trepoängare i Q2 precis innan Fryshuset tog en time out om jag inte minns fel. Då hade jag beordrat Hampus Åhlin att byta med Simon. Jag sa dock till Hampus precis när Simon dragit i sin 3a och time outen blåstes att ”vänta lite, jag kan inte ta ut honom nu”. Några minuter efter timeouten nickade jag åt Hampus att göra bytet jag bett om tidigare.

När Hampus sitter och väntar på en avblåsning för att få byta in så sätter Simon sin tredje trepoängare. Innan jag ens hinner reagera ser jag Hampus springa ifrån avbytarbänken, snabbare än han någonsin sprungit på ett uppspel och sätter sig längst ned på bänken. Han bara skakar på huvudet åt mig. Jag kunde inte göra annat än att börja garva och jag kunde läsa Hampus tankar: ”tror du jag är dum i huvudet och byter ut Simon NU?”.

Så agerar en lagkamrat som fattar att det är laget som vinner och förlorar och att ett lag består av individuella prestationer, men inte nödvändigtvis dina egna.


MATCHFAKTA

Köping–Fryshuset 106–57

(19–12, 32–14, 17–11, 38–20)

Poäng, Köping: Dominic Robb 20, Erik Flood 14, Niklas Larsson 14, Zane Martin 13, Tim Carlsten 12, Simon Klaasma 11, Jordan Giles 9, Hampus Åhlin 8, Marcus Larsson 3, Kevin Peterson 2

Fryshuset: Cassio Marcellus 20, Oliver Ehrnvall 11, Rami Ghanem 8, Musa Jeng 7, Hossein Rahmati 4, Amin El Amrani 2, Kenneth Simms 2, Elias Weibert 2

Publik: 625