Tope Arikawe, tvåmeterslirare från Nigeria, har tränat med Köping Stars en tid och tar även skadade Ernests Kalves forwardsplats när han debuterar mot Nässjö i kväll. (Foto: Robert Bjarnefeldt).


Köping Stars laddar med lite skotträning före fredagslunchen – sedan äntrar spelarna bussen för färden ned till Småland och SBL-mötet mot Nässjö Basket.

En som tar plats i bussen för första gången är den nigerianske forwarden Tope Arikawe som tränat med Stars den senaste tiden och som med ett korttidskontrakt i fickan debuterar i Köping Stars.

Tope har varit värdefull inte minst under träningspassen i en tid när flera spelare dragits med skador. Men han har även tagits in för att överbrygga den tid Ernests Kalves skada tar att läka, och i kväll är tvåmeterscentern klar även för ligadebut.

– Tope är stor och stark, väldigt atletisk och kan ge oss en spets i laget, säger Starscoachen Torbjörn Gehrke. På träningarna har han sett väldigt pigg ut, och han passar bra att ta hand om Nässjös store spelare Ruffin.

Tope själv brinner av lust att debutera i kväll:

– Jag är väldigt spelsugen, och det blir kul att få spela med så många duktiga lagkamrater.

Nyförvärvet representerade Luleå under förra säsongen, men har saknat ny klubb i väntan på att få permanent uppehållstillstånd. När coach Torbjörn Gehrke hörde av sig fanns ingen tvekan om att komma till Köping.

– Det är en fin chans för mig att utvecklas. Och jag märker på träningarna att Stars kan bli ett överraskningslag i ligan denna säsong. Alla här vill verkligen tävla, även på träningarna.

Köping Stars besegrade Nässjö i den tidigare träningsturneringen i Köping (81-73), men det är ingen seger som coach Gehrke lägger större vikt på.

– Nässjö saknade tre av sina toppspelare och även vi hade folk på skadelistan. Nu gäller det ligan och det är en helt annan match – en tuff sådan nere i Nässjös hall.

Hemmalaget var semifinallag i slutspelet förra säsongen, och efter två inledande ligaförluster vann Nässjö imponerande senast mot Luleå på bortaplan.

– Vi måste få ut en hög procent av våra killar för att kunna hota Nässjö, menar Gehrke som tycker att spelarna gnuggat på bra under träningsveckan efter hemmapremiären mot Fryshuset.

Samtliga spelare i truppen, förutom skadade Ernests Kalve och Oliver Gehrke, finns tillgängliga i kväll. Som tidigare nämnts spelar även guarden Zane Martin i avvaktan på att han återvänder till USA.

Zane var poängbäst (20) i träningsmötet mot Nässjö, och vill nog gärna upprepa det ikväll.