SBL är tuffare (jämnare) i år än tidigare säsonger, enligt bedömare, och jag är benägen att hålla med!

Det säger jag förstås utan att ha coachat i ligan förra säsongen, men väl sett fler matcher på SBL Play än när jag själv coachade i SBL. Årets Jämtland, Norrköping och Södertälje har precis lika vassa trupper (eller vassare) och spelar i nuläget lika bra basket (eller bättre) som vid samma tidpunkt förra säsongen.

Borås har likaledes ett starkare lag på pappret med sina skadade spelare tillbaka, Nässjö har fått behålla i princip hela laget och ingen kan säga att inte Umeå har ett bättre lag på pappret. Just nu finns det bara ett lag som inte riktigt är med och utmanar i varje match och det är Fryshuset, dvs. status-quo vis-á-vis förra säsongen.

För Köping Stars kommer de kommande 2-4 veckorna att utkristallisera hur pass stora utmanare vi kommer att vara om Top-6 platserna. Zane Martin lämnar oss inför kommande match och spelar inte mot Jämtland på fredag. Nye Liam O’Reilly är i skrivande stund ej spelklar för att vi väntar på Migrationsverkets beslut, som vi vet är positivt, men posten måste ha sin gilla gång då SBBF behöver en kopia på originalet. Vi jobbar på det så gott det går.

Senaste veckorna har verkligen varit en berg- och dalbana för Stars. En förlust i Umeå där vi i princip förlorade en match på tre och en halv minut, men i övrigt spelade ok för att studsa tillbaka med besked mot Fryshuset. Sen kom en vinst mot Nässjö på bortaplan, som är en erkänt tuff bortamatch, och sen en märklig match mot Borås som resulterade i förlust på hemmaplan.

Min irritation efter Borås var kanske påtaglig. Den förlusten kändes onödig! Om man dominerar ett lag offensivt under 7-8 minuter som vi gjorde i slutet av Q2 och början av Q3 och lyckas leda med 10p vid mer än ett tillfälle samtidigt som man tillåter motståndarna ta fler returer under vår egen korg än vad vi själva tog så är det remarkabelt att vi hade en så stor ledning!

Vi borde ha förvaltat vårt offensiva- och defensiva spel under matchens 24 första minuter bättre. Ledningen borde ha varit större och uppförsbacken längre för Borås att komma tillbaka.

Det är alltid ett lag som vinner och ett lag som förlorar och man kan alltid diskutera vad som är hönan eller ägget. Men helt klart är att vi öppnade dörren för Borås och de klev rakt in i vardagsrummet och tog över fjärrkontrollen! Att gråta över spilld mjölk är dock inte särskilt konstruktivt så låt oss se vad som har hänt de senaste veckorna….?

Vi har nu slagit Nässjö i Nässjö, vi spelade jämt och hotade Borås som dagarna innan kört över BC Luleå med 30 poäng. Att vi kunde ha satt flera enkla skott, missat färre straffar eller tagit fler returer spelar ingen roll längre. Borås har säkert precis samma ursäkter till varför de inte vann matchen med större marginal som vi har för att vi förlorade matchen. Det som är fakta är att Köping är med i Top-6 racet!

Det som kommer att bli avgörande för STARS är förstås hur Liam O’Reilly slutligen passar in i vårt pussel?

Jag skulle kunna ge er ett litet insidertips – men då kommer säkert någon eller några att ha åsikter om att jag hajpar en spelare som jag tydligen gjort mig skyldig till i år 🤔

Vi inväntar resultaten istället denna gång tycker jag… men tro mig… ni som gillar Stars, fart och fläkt, underhållande spel ni har ingen anledning till oro!

Nu väntar oss 1:an, 2:an och 3:an i SBL (i den ordningen), så om inte Köping får sina fiskar varma tidigare så kommer det att ske med besked nu.

Jag ställer höga krav på mitt lag precis som klubben gör på både mig och laget och sin egen organisation. Ibland blir jag kanske för ilsken, förbannad och irriterad i både intervjuer eller i text efter match, men matcher är till för att vinnas – inte förloras!

Samtidigt behövs det ofta bara några timmar för att lugna ner sig, sortera sina tankar och konstatera att:

  1. Köping har ett nytt lag med väldigt få återvändande spelare
  2. Köping har en ny tränare
  3. Köping har ett väldigt ungt lag med bärande roller som är mellan 20-25 år där flera saknar tidigare erfarenhet ifrån viktiga roller i SBL
  4. Vi har haft det lite knöligt med skador under förberedelserna men alla spelarna är nu tillbaka eller på ingång
  5. Vi har varigt tvungna att ”hyra in” spelare för att träna och dessutom nu bytt ut kanske den viktigaste pjäsen (pg-positionen)

Jag sa i intervjuer för två-tre veckor sedan att det skulle ta lite längre för Köping att få rätsida på skutan med tanke på alla rörliga delar som inte varit på plats. Den analysen var inte tagen ur luften och den kan vi inte bara bortse ifrån!! Den är fortfarande sann.

Det kommer att ta lite mer tid för Köping att få koll på alla bitar i spelet än vad vi hade önskat, men nu är det så och då är det bara att gilla läget.

Men om vi kan göra det vi gör nu med de hinder vi överkommit så säger jag bara så här…..

Nu har vi 1:an, 2:an och 3:an i SBL i rad.

Jag är helt övertygad om att de i deras egna intervjuer kommer coacherna att säga ”vi respekterar alla lag, inga lag är enkla att slå, vi tar inget för givet….etc. etc.”.

Jag vill dock tro, och är arrogant nog, att påstå att vi är inte ett ”vanligt bottenlag”.

Tro mig när jag säger att Köping Stars kommer att bli en nagel i ögat för alla i SBL både nu och än värre efter jul.

Vi spelar varje match för att vinna redan idag, även om vi vet att vi kommer vara väsentligt mycket bättre om några veckor!

Jag kan med gott samvete säga att detta Köping Stars är överlägset det bästa lågrankade lag jag någonsin coachat med en grym potential.

Jag tror på allvar att vi inte bara har en liten chans att vinna varje match vi spelar, utan kommer att vinna fler matcher än vad till och med vi själva tror i nuläget!