I sex år var Torbjörn Gehrke karismatisk coach och basketinspiratör i Jämtland Basket i Östersund. Nu återvänder han för första gången till norrlandsarenan med ett nytt lag, Köping Stars. (Foto: Robert Bjarnefeldt)


Köping Stars tar under fredagskvällen sig an SBL:s formstarkaste lag Jämtland (fyra raka segrar), och coach Torbjörn Gehrke återvänder för första gången till den klubb och hall som var hans liv och levene under ett halvdussin år.

– Det var några tuffa år i början, men följt av fyra fantastiska år. Tråkigt slut visserligen med pandemin som stängde säsongen – vi hade annars gått långt i slutspelet.

Nu tar Torbjörn Gehrke och Starstruppen under fredagen flyget upp till Östersund för att på kvällen kliva in in i en arena med som han betecknar som ”ogästvänlig miljö” för varje motståndarlag till Jämtland.

– Det är mycket publik och det är högljutt, så våra killar måste verkligen vara beredda.

Jämtlands coach Adnan Chuk har respekt för Stars, menar att det är ett ”svårspelat lag” att möta.

Guarden Zane Martin finns inte med i Starstruppen till Östersund – han tar istället flyget tillbaka till USA under lördagen. Pappersarbetet för att få ersättaren Liam O´Reilly spelklar pågår för fullt, men det är högst osäkert om nyförvärvet kan medverka mot serieledarna. Ernests Kalve är i träning efter skadan men spelar tidigast om en vecka. Till dess blir det kavaj på för att assistera Gerhke från linjen.

Stars kommer från en förlust mot Borås hemma i Köping Bad & Sport i tisdags – en match med två lysande poänggörare i Stars, Jordan Giles och Dominic Robbs men där coach Gehrke inte var nöjd med Stars returtagningar.

– Kan vi hålla nere Jämtlands skottprocent och samtidigt ta hand om returerna under vår egen korg, då är mycket vunnet.

Lagen möttes i en tidig träningsmatch i höstas då Jämtland vann enkelt. I SBL har jämtarna fyra raka vinster och en imponerande minsta segermarginal på tolv poäng. Trion Chase Harier, Caren Wilson Jr och Anes Zekovic snittar alla 16 poäng.

Formmässigt starkt lag alltså…

– Jämtland har fått ihop laget väldigt bra, och ligger just nu tre-fyra veckor framför alla andra lag i ligan, säger Torbjörn Gehrke.

Stars tar i nuläget ett steg i taget i sin utveckling, och coach Gehrke tycker att grabbarna gör det bra.

– Varje match är också unik, och vi har chansen i alla matcher. Och vad kan vara roligare än att åka upp till Östersund och spela mot serieledarna?

Matchen kan ni se kl 20:04 på SBLplay.se