Coach Torbjörn Gehrke drar upp planerna som kom att störa serieledarna Jämtland Basket rejält.


Köping Stars föll tungt i slutsekunden i en sällan skådad SBL-rysare på fredagskvällen mot suveräna serieledarna Jämtland Basket. Stars nyförvärv Liam O´Reilly, spelklar timmarna före avkast, imponerade stort men åker på en olycklig offensiv foul som ger hemmalaget chansen att sätta den vinnande bollen för Jämtlandseger 86-84 i absolut sista sekunden!

Surt för Köping Stars som gjorde en imponerande insats mot ett Jämtland som nu tog femte raka segern i ligaupptakten.

Surt för Liam O´Reilly som i övrigt visade kvaliteter som bådar gott för fortsättningen i Starsgänget.

– Hjärtskärande förlust, säger Stars coach Torbjörn Gehrke direkt efter matchen. Vi har bollen för att ta matchens sista skott och så slutar det så här. Så otroligt tråkigt…

Tråkigt också att Stars guard Jordan Giles drabbades av en rejäl skada efter pausen och aldrig återkom på planen.

Stars visade redan från start upp ett tempo och en fartfylld basket som överraskade såväl hemmaspelarna som den hängivna storpubliken (1 700 åskådare) i det så kallade Tegeltemplet i Östersund.

Jordan Giles och Tim Carlsten drog upp tempot och i första perioden var Köpings ledning vid flera tillfällen åtta poäng. Jämtland knappade in till 24-25 i periodpaus, men ett nytt ryck av Stars i andra perioden gav med Tim Carlstens trea en ny ledning på sju poäng. Jämtland var definitivt skakat av Köping Stars offensiv och det var endast med hjälp av 40-årige fenomenet R T Guinns 18 (!) poäng som Jämtland höll ned underläge till fyra poäng i paus.

Köping Stars lyckades stoppa Guinns skottlycka efter pausen, men då steppade Jämtlands övriga och breda spelartrupp upp sig betydligt. Lagen turades om i ledningen, och två treor av Tim Carlsten och några träffar för Hampus Åhlin bidrog till en knapp ledning för Stars inför slutperioden, 66-67.

Olyckligt för Stars kom Jordan Giles aldrig ut på banan i slutperioden efter tidigare nämnd skada.

Dominic Robb tog istället en mer framträdande position och hans nio poäng höll Stars i ledningen fram till det återstod tre och en halv minut av matchen. En dunk av Jämtlands Pierre Hampton gav likaläge 80-80, och lagen följdes åt under rafflande slutminuter.

84-84 var ställningen 17 sekunder före slutsignalen och Jämtland hade bollen – bara för att förlora den till Stars med tio sekunder kvar. Drömläge alltså för Stars med andra ord och med Liam O´Reilly som bollhållare gick Stars för sista skottet och seger.

Men som redan nämnts, en olycklig offensiv foul ändrade på förutsättningarna…

Lagkaptenen Hampus Åhlin:

– Det här var en tung förlust, vi ska ju vinna. Men vi visar karaktär, och jag är oerhört stolt över alla killar i laget.

Hampus är också efter Liam O´Reillys debut imponerad av sin nya lagkamrat.

–­ En klockren värvning!


Highlights på sblherr.se


MATCHFAKTA

Jämtland–Köping 86–84
(24–25, 19–22, 23–20, 20–18)

Poäng, Jämtland: RT Guinn 20, Chase Harler 18, Steve Harris 17, Pierre Hampton 13, CJ Wilson 10, Adam Johansson 3, Felix Edwardsson 3, Anes Zekovic 2

Köping: Dominic Robb 24, Tim Carlsten 14, Jordan Giles 14, Hampus Åhlin 13, Liam O’Reilly 12, Tope Arikawe 5, Niklas Larsson 2

Publik: 1 700