Min första fråga i omklädningsrummet efter kvällens match var ”Vad tror ni Borås sa till varandra i omklädningsrummet i halvtid?”. Om vi trodde att de var nervösa, rädda eller ens hade respekt för Köpings insats i första halvlek så är det inget annat än naivt!

Borås, med fulltaligt lag, tar emot Köping som inte kommer med full trupp på deras egen hemmaplan och vi dominerar dem utifrån hur matchen ”borde” sett ut. Det kan inte annat än att ha framkallat många fula ord ifrån många händer i Borås omklädningsrum. Jag är helt övertygad om att Borås retorik snarare löd ”detta är ju fan i mig pinsamt, vi måste för fan skärpa till oss…”

Vore det respektlöst mot Köping om Borås tyckte att de spelade som skräp? Det tycker jag inte…!

Borås är bättre än dagens Köping på i princip alla plan. Visst har Köping enkilt väldigt skickliga spelare som både skulle platsa och kanske till och med starta i Borås. Med den truppen Borås förfogar över idag, jämfört med Stars utan alla spelare, så är laget Borås det bättre laget. Allt annat vore respektlöst ock korkat att inte erkänna.

Att Stars leder returtagningen med +13 i halvlek (11-24) är både cred till Köping men också en fet örfil mot Borås. Vi ville mer än Borås i första halvlek helt enkelt. Det enda som fungerade för Borås hjälpligt i den första halvan var deras trepoängsskytte (6/15 = 40%).

Att William Gutenius sätter 3/4 treor i första halvlek beror delvis på att han är en bra skytt men också för att vi gjorde fel i försvaret och gav honom några alldeles för öppna treor. Men det är näst intill omöjligt att inte göra några fel, så ett visst svinn får man räkna med.

Men att John Brändmark, som hittills snittat 1,7 trepoängsförsök per match i SBL, med 35 procentig träffsäkerhet, sätter 3 av 3 trepoängare och håller Borås med i matchen var mitt fel. Precis som mot Nässjö valde vi att ”släppa” något i Borås anfall för att kunna täcka upp vad jag tycker var ett större hot och det fungerade till 50 procent.

Vi höll Flatten på 1/5, Chambers på 1/7, Person på 0/1 och Brooks på 2/6 och rensade returerna under vår egen planka. Det vi ”offrade” var Brändmarks öppna treor. Att John sätter 9p på tre skott kan man bara ge honom cred för! Precis samma sak hände med Jordan Peltier i Nässjö i vår förra match och det ska han nu också få cred för.

Det som stör mig är att vi inte fattade vad som skulle hända de första fem minuterna i Q3. Borås kommer ut hungrigare än oss och vill visa vart skåpet ska stå… Men inte nog med att de flyttar på skåpet över till deras sida, vi ger dom dessutom en hand och öppnar alla dörrar åt dem på vägen dit!

Vi väckte inte en björn som sover. Vi hade Borås i koppel och ”i fot” första halvlek men släppte dem helt lös i andra halvlek. Ett lag jag varnat för är det offensivt mest potenta laget i SBL om de har flyt och ingen kan gå loss som Borås kan vilket de bevisade idag om man inte spelar bra försvar.

Eller vad sägs om 38 poäng i Q3 och 34 poäng i Q4? Det är 72 poäng och många gånger ett slutresultat i andra SBL matcher. 11 av 17 trepoängare i den andra halvleken, 21 mot 8 i returer samt 18 poäng för Borås på våra bortkastade bollar!

Så hur går Stars vidare nu?

Om vi nu inte kunde få en jämn match så kan detta mycket väl ha varit den läxa vi behövde. Jämtland kommer inte vänta på att Adnan Chuck ska tugga fradga i halvlek innan de kommer ut och spelar ett aggressivt och fysiskt försvar.

Steve Harris eller inte så kommer Jämtland att spela ett helt annat försvar än vad Borås gjorde i första halvlek idag och denna kölhalningen kan, hur märkligt det än låter, ha förhindrat en förnedring på hemmaplan på fredag mot serieledarna.

Med det sagt så passar Jämtlands spelstil oss bättre än Borås och jag förväntar mig en bättre instats totalt sett över 40 minuter än idag. Faktum är att jag vill påstå att vi inte kan snacka om någonting annat än att vi måste gå för en vinst även om det är serieledarna vi pratar om.

En vinst på fredag skulle visa att vi fattat vad som krävs för att inte bara ”vara med” i SBL. Vi har redan visat att vi, i våra bästa stunder, har ett spel som kan slå alla lag i SBL. Men det är skillnad på att kunna göra det ibland och göra det på beställning.

Nu beställer jag en seger på fredag – och det får kosta vad det kosta vill!

Torbjörn Gehrke
Köping Basket