PRESSMEDDELANDE 2021-07-16

Erik Flood, fostrad i Eskilstuna Basket, väljer att spela för Köping Stars även kommande säsong. Erik kom till Stars från Fryshuset mitt under föregående säsong och har flera års erfarenhet av seniorbasket.

Flood kom till spel med Köping Stars i tre av de sista matcherna för säsongen efter att ha spenderat den första delen av säsongen med Fryshuset. Säsongen 2019–2020 spelade han med Killorglin i Irlands Super League och snittade 12,1 poäng, 3,1 returer och 1 assist på 30 spelade matcher. Säsongen innan det spelade han med Limburg i Tysklands Regionliga (4:e divisionen där många svenska spelare återfunnits genom åren). På 20 spelade matcher snittade han 11,2 poäng, 5,1 returer och 2,2 assists per match.

Erik gjorde sitt första utlandsäventyr redan som 17-åring via ett samarbete mellan Eskilstuna Basket och Una Muno i Bilbao, Spanien. Där spelade han med deras U19 lag och tränade med herrlaget. Efter säsongen i Spanien blev det två år i Eskilstuna och spel i Basketettan.

Coach Gehrke är glad över att Erik väljer att stanna i Köping ytterligare en säsong.

– Erik VILL vara kvar i Köping, säger coach Gehrke. Han har fått förutsättningarna förklarat för sig och väljer att stanna. Det är oerhört viktigt för en klubb.

Vilka är då förutsättningarna?

-Erik är en vingspelare som kommer att konkurrera om speltid mot främst Niklas Larsson och Hampus Åhlin. Erik är min försäkring på att varken Niklas eller Hampus slappnar av på jobbet, för då tar han deras minuter.

Coach Gehrke poängterar hur viktigt det är med spelare som accepterar sina roller i ett lagbygge. Han nämner nye amerikanen Dominic Robb.

– En spelare som inte kommer att göra ”för mycket” i anfall, som är flexibel och som täcker upp för andra spelare. I försvaret blir Dominic en spets.

Erik Flood kommer på pappret ha en mindre roll i laget men kommer ändå vara ovärderlig för Köping Stars.

– Och precis som med Dominic Robb kommer Erik Flood vara en viktig nyckel som gör att ett lag blir ett lag. Att ibland ha den otacksamma uppgiften att göra det som behövs utan att för den delen belönas med vare sig medial uppmärksamhet eller ibland inte heller med speltid.

Coach Gehrke är mycket nöjd med att bredda truppen med en spelare med Eriks erfarenhet.

– Efter 20 år som coach så vet jag att spelarna 9-12 i en trupp, som inte får mest speltid eller mest ansvar, oftast är de som gör att laget bär eller brister. Det är inte enkelt att ha dessa roller så att få en vuxen spelare som Erik, med tre års erfarenhet av utlandsspel, samt ett år i SBL att ta sig an en sådan roll är ovärderligt.

Vad säger Erik själv om sitt val att fortsätta karriären i Köping Stars?

– När jag fick möjligheten att vara kvar en säsong till var det ingen tvekan, säger Erik. Jag trivdes i klubben från första dagen.

Erik vet vad det innebär att axla rollen han nu kliver in i.

– Jag är van att behöva kämpa för speltid. Så har det alltid varit.

Erik garanterar att han kommer vara redo när det behövs.

– Jag kommer förbereda mig inför varje match som om jag skulle spela. För om chansen dyker upp måste jag vara redo annars sviker jag mig själv och laget.

En skillnad från ifjol är att Erik kommer vara med från dag ett på säsongen och han kommer dessutom flytta till Köping.

– Det underlättar att bo på plats. Man blir lättare en del av laget och föreningen då.

Eriks målsättning är ju såklart att bli en bättre basketspelare och att konkurrera om speltid.

– Det ska bli riktigt intressant att har Torbjörn Gehrke som coach men även att lära sig av mer erfarna spelare som Niklas och Hampus. Jag kommer suga åt mig som en tvättsvamp.


Kontakt

Sportchef
Stefan Ståhlmalm
070-354 84 16