PRESSMEDDELANDE 2021-07-29

Köping Stars har i konkurrens med andra SBL-klubbar signat Marcus Larsson, en 193 cm lång guard/forward med Solna Vikings som moderklubb. En moderklubb han delar med lagkamraterna Niklas Larsson och Oliver Gehrke.

Marcus har sedan han lämnade Solna Vikings för Sanda Basketgymnasium hunnit med fem år i USA varav de sista tre spenderades på West Virginia Wesleyan där han studerade och spelade med stipendium. Under sin sista säsong kom han främst till spel som skytt och snittade 39,7% på trepoängare. Säsongen 2019/2020 spelade han fem matcher med Wetterbygden i Superettan, en säsong som kortades ner på grund av Corona.

Marcus Larsson kommer att kämpa om speltid i Köping Stars trots att han ligger långt ner i rotationen. Men han förväntas också ge allt för att pusha de övriga spelarna framför sig. Vilket ligger naturligt för Marcus.

– Jag är en skytt men också en osjälvisk spelare som letar bra lägen för mina lagkamrater, säger Marcus. Jag gillar dessutom att heja på mina lagkamrater.

Han är medveten om situationen och säger att det sporrar honom.

– Varje träning blir som en match för mig där jag måste bevisa mig. Det är en chans för mig att slå mig in i SBL och jag kommer gör allt för att utvecklas som spelare samt att göra laget bättre.

Marcus lämnade basketlegenden Dennis Aulander som referens och efter sitt samtal med Dennis ringde coach Gehrke upp Marcus direkt. För enligt Aulander kommer ”Marcus att vara först i hallen och sist ut. Han kommer att kämpa och slita lika mycket eller mer än den som gör det bäst och han kommer att vara en ovärderlig tillgång för Köping”.

– Han är 24 år gammal och blir ytterligare en i raden av våra ”unga” spelare med erfarenhet som utgör den så svåra ”andra femman” som inte alltid får samma glamour och uppskattning, säger coach Gehrke. Han kämpar för att bli bättre och vill ta sig uppåt och framåt i sin karriär.

Coach Gehrke trycker på hur viktiga spelare 9-12 är i en trupp.

– Det är de som utgör ryggraden av ett lags utveckling och framgång, säger Gehrke. Dessa roller är de svåraste att fylla.

Köping Stars är nöjda med att man lyckats signa Markus som hade möjlighet att välja en liknande roll i andra svenska klubbar.

– Marcus vill vara i Köping. Han har erfarenhet ifrån collegespel och Superettan. Precis som med Erik Flood får jag nu lyxen att ha en vuxen spelare bland vad jag kallar ”balansspelarna”, säger Gehrke. Det är dessa som ger träningarna en bra nivå och ger balans åt laget. Det är få förunnat att ha spelare som dessa i sin trupp och vi har flera.


Fakta Marcus Larsson

Född: 1997
Längd:
193 cm
Vikt: 97 kg
Position: Position: 2/3
Moderklubb: Solna Vikings
Karriär: Spelat fem år i USA
U-landskamper: 2 st U15 och 11 st U16
Utbildning: Läser master i etnicitet och migration vid Linköpings Universitet


Kontakt

Sportchef
Stefan Ståhlmalm
070-354 84 16