Camilla Geidemarks expressiva bild från nyårsmötet mellan Köping Stars och Luleå Basket är ett värdigt avstamp för SBL som återstartar efter ett speluppehåll under två veckor.

Än en gång får head coach Jotti Nikolaidis elda på sina spelare i Stars, och precis som på Camillas härliga bild tas jakten på fredag kväll upp på tuffast tänkbara motstånd – BC Luleå på bortaplan.

Alla fans i Köping har inte glömt Stars seriepremiär mot just Luleå, och hemmasegern med en poäng. Därefter har norrlandslaget två klara vinster mot Stars.

Nu går basketligan in i sin avslutande fas. För Stars handlar det om sex matcher (två hemma, fyra borta) på nitton dagar – och jakt på en slutspelsplats.

Jotti Nikolaidis känsla för speluppehållet var tudelad:

– Vi vann ju senaste matchen (Nässjö), och mentalt ville vi ju kliva på med fler matcher. Men samtidigt kom uppehållet lägligt rent fysiskt efter en intensiv period. Kroppar behövde vila och rehab.

Stars spelare fick några dagar ledigt, och tränade en del individuellt. I veckan har det varit full fart tillsammans igen.

Forwarden Sean Smith känner att det varit mycket energi under träningspassen. Sen gäller att även plocka fram det även i fredagsmatchen. Sean vet tillsammans med lagkompisen Mikael Axelsson Kaltak att det går att vinna mot Luleå även på bortaplan.

– Vi vann där uppe när vi spelade för Eco Örebro i ligan. Men det är en tuff uppgift som väntar oss. Vi måste främst få till en bra defensiv.

Sean Smith är inte helt nöjd med sin säsong, tycker att varit lite för mycket upp och ned. Det är givetvis tuffare att sätta trepoängarna i ligan där allt går så mycket snabbare än i Superettan. I bortamötet mot Luleå blev det endast en tvåa.

– Men nu gör jag mycket mer på banan än att bara skjuta…

Köping Stars flyger norrut under fredagsförmiddagen och Jotti Nikolaidis matchar en intakt trupp denna gång mot Luleå. För en månad sedan bjöds på andra förutsättningar då Jotti tvingades avvara såväl Aleksa Solevic som Desmond Hubert i bortamötet med Luleå. I den matchen, förlust med 15 poäng (86-71), var Stars heller aldrig riktigt nära. Men Stars kan ju påminna sig slutperioden då Köpingslirarna spelade för sin stolthet – och vann perioden med hela 24-13.

– Den här gången hoppas jag vi kan vara med längre in i matchen, säger Jotti Nikolaidis. Vi måste försöka störa Luleå mer.

Förhoppningsvis även upprepa receptet som bidrog till uddamålssegern mot Luleå i premiären. Då var Stars hetare i returtagningen, och tog ofta vara på ”andrachansen” i offensiven. Sen får Niklas Larsson och James Demery gärna svara för ett lika bra skytte som mot Luleå senast, 22 respektive 17 poäng.

Luleå då? Fyra i Svenska Basketligan på samma poäng som Borås (44). Med skickliga spelare som Corbin Collins som spelat samtliga matcher och snittar drygt 20 poäng (bäst i SBL). Här finns också landslagsspelarna Thomas Massamba och Denzel Andersson, den sistnämnde tvingades på grund av skada tacka nej till förra veckans landslagsmatcher. Om han spelar mot Köping Stars är inte känt. I laget finns också engelske landslagsmannen Robert Gilchrist och senaste nyförvärvet Earvin Morris som var poängbäst (16) i Luleå i senaste mötet med Köping Stars.