Svenska Basketligan har två stjärnlag, båda nykomlingar i SBL, och lördag eftermiddag drabbar lagen samman i säsongens tredje och högintressanta ”Battle of the Stars”.

För Köping Stars gäller att få dubbel revansch – dels för den förkrossande förlusten hemma mot Wetterbygden Stars (55- 98), dels för den ytterst försmädliga förlusten i returmatchen nere i Huskvarna (85-86) då Wetterbygden vände och vann med mindre än en sekund kvar på matchklockan – för övrigt lagets första hemmaseger för säsongen.

Det här är också upptakten till en rad betydelsefulla matcher de kommande två veckorna för Köping Stars. Wetterbygden (h), Nässjö (b), Uppsala (h) och Umeå (b) är lag som fightas om poängen i ligans nedre del, och där varje seger är extra värdefull.

Köpings uppladdning i veckan har dock störts av sjukdomar och skavanker på spelare som Michiel Petersen, Luka Babic och Michael Axelsson Kaltak. Head coach Jotti Nikolaidis hoppas de är tillräckligt kuranta för att spela lördagens match.

Dessutom blev på fredagseftermiddagen nyförvärvet James Demerys spelklar för Köping Stars och redo för debut mot Wetterbygden.

– Vi hoppas självklart att vi ska kunna fylla KB-hallen ytterligare en match och ge James och grabbarna det stöd de verkligen behöver mot Wetterbygden Stars, säger Richard Persson, sportchef i Köping Stars i ett pressmeddelande.

23-årige Demery anlände under julhelgen till Köping och har hunnit med ett antal träningspass med sina nya lagkamrater. Han kommerHan kommer från North Carolina och spelade under fyra collegeår för Saint Joseph’s University i Philadelphia. Sista året snittade 197 centimeter långe James Demery 17 poäng, och Jotti Nikolaidis menar att Demery tillför laget ”atletism och fysik”.

För James Demery och spelarna i Köping Stars gäller i matchen mot Wetterbygden att jobba hårt i försvaret, ha bollpress och inte minst ”ta kampen”.

Och sätta skotten. I viktiga skeden har Stars bollar påfallande ofta varit ”ring-och-ut” och utan att spelare fått det ”flow” som hemmapubliken längtar efter.

– Det brukar trots allt jämna ut sig över säsongen, menar Jotti Nikolaidis. Men vi kan inte förlita oss enbart på det.

Under fjolårets säsong i Superettan vann Köping Stars samtliga tre matcher mot Wetterbygden. Denna säsong har gästerna inte bara vunnit två matcher mot Köping Stars, utan även matcher mot lag på övre halvan, senast med en avgörande trepoängare i slutsekunderna mot Jämtland.

En bidragande orsak till framgång har varit det tillfälliga förvärvet av landslagsmeriterade Carl Engström, som i dagarna lämnat klubben. I stället har Wetterbygden rekryterat nästan lika långe Kyle Rowley (212 centimeter) som väntas debutera mot Köping.