Drömmen om slutspel har släckts, men viljan och energin för fortsatt SBL-status är obruten i Köping Stars. Ett kval väntar om några veckor – 6 april (b) och 13 april (h) – men först gäller att avsluta ligasäsongen på bästa sätt mot två av topplagen, Borås i Karlbergshallen lördag eftermiddag och Södertälje borta på tisdag.

Spelarna i Stars lirar för sin heder och klubb, men det går att finna fler utmaningar inför ligans avslutning. 18 poäng för Stars i tabellen är lika många som Köpings GIF fick ihop under säsongen i dåvarande Elitserien 1981/82. Stars vill gärna ha fler. Även försöka besegra något av lagen Borås och Södertälje. Hittills har Stars kammat noll mot dessa lag.

Men det är tuffast tänkbara motstånd. Södertälje lär vinna ligan – har fyra poängs marginal – medan Borås fightas med Norrköping om andraplatsen.

Borås snittar mest poäng av samtliga SBL-lag. Lagets 96 poäng kan jämföras med Köping Stars, 78. Men Stars matchar statistiskt Borås i defensiven! Båda lagen har i snitt släppt till 86 poäng i ligamatcherna.

Köping har två gånger fått åka hem från Borås med stora förlustsiffror – senast svarade Borås för hela 16 (!) trepoängare. Men matchen i Karlbergshallen hade helt annan karaktär. Stars var i stor ledning vid flertalet tillfällen, men när drabbningen i slutminuten skulle avgöras visade gästerna sin rutin. Borås åkte hem med en trepoängseger. ”Vi borde ha stängt matchen tidigare”, sade en missnöjd Niklas Larsson i Stars den gången.

Nu är det osäkert om Niklas kan spela mot Borås. Han har precis som Desmond Hubert haft feberkänning i veckan. Frågetecken även för Aleksa Solevic som svarat för flest assist i SBL men vars revbensskada tvingade honom stå över mot Jämtland senast – en skada som ännu inte är helt läkt.

– Lite bekymmersamt på spelarfronten, medger coach Jotti Nikolaidis som ändå gläds över att få tillbaka James Demery efter sjukdom.

De unga spelarna Luka Babic och Simon Klaasma spelar viktig förmiddagsmatch i USM i Örebro, men väntas hinna hem till Köping och vara tillgängliga till Boråsmatchen.

Gästernas spelartrupp tycks vara intakt, och laget var på strålande spelhumör senast mot Luleå. Vad sägs om att de tre amerikanska importspelarna Michael Moore, Marcus Tyus och Nimrod Hilliard som tillsammans svarade för totalt 72 poäng.

Vi avslutar hemmasäsongen i Svenska Basketligan med att gratulera coach Jotti Nikolaidis till ett hedrande basketuppdrag vid sidan av Stars. Sverige ska få så kallade Framtidslandslag senior för att ha bättre koll på blivande landslagsspelare. Jotti har genom åren följt talangerna i spelargenerationen födda 1994-1998 och blir assisterande coach i Framtidslandslaget.

– Ett roligt uppdrag, som innebär sex-sju lägerdagar under sommaren samt några landslagsmatcher, säger Jotti.