Köping Stars avslutar SBL-säsongen tisdag kväll mot grundseriens vinnare Södertälje Kings, och realistiskt sett ska ett decimerat Stars på papperet inte mäkta med den tuffa uppgiften. Stars har heller inte lyckats ta poäng av seriesegrarna i de tre tidigare spelade matcherna.

Här är resultaten:

Köpings Stars- Södertälje Kings 68-81

Södertälje- Köping 91-77

Köping Stars–Södertälje Kings 76–81

I den sistnämnda matchen var det ytterst nära att Stars lyckades med en skräll. Stars hämtade på fyra minuter upp ett 13 poängs underläge till ledning med 75-74 när endast slutminuten återstod. Tyvärr tog det härliga flowet slut inför entusiastisk hemmapublik och rutinerade Kings säkrade segern till 81-76.

Nu är det lite andra förutsättningar. Det blir inget slutspel för Stars ochfokus ligger mer sannolikt i att vinna de kommande kvalmatcherna om några veckor för att stanna kvar i Svenska Basketligan. Men serieepilogen på bortaplan mot Södertälje är ingalunda oväsentlig. Vem vill inte besegra en seriesegrare?

En svår uppgift, särskilt som Stars spelartrupp har varit åderlåten av skador och sjukdom en tid. Så här beskriver head coach Jotti Nikolaidis läget efter måndagsträningen och inför tisdagsmatchen:

– Lite surt att vi inte kan spela upp till vår potential när Aleksa Solevic och John Brändmark har sina skador och Michiel Petersen är inte helt frisk. Men vi får tillbaka Niklas Larsson som lär få många spelminuter.

Men samtidigt finns en glädje i att Stars kan släppa fram det unga gardet. Både Simon Klaasma och Luka Babic kan räkna med att få speltid mot Kings. Inte minst mot bakgrund av deras insatser i USM-kvalet i helgen.

– Otroligt kul, och en bedrift av spelare och coach att Köping kvalificerade sig till Final Four, säger Jotti.

Köping besegrade såväl Örebro som Djurgården och Simon Klaasma svarade för tolv treor och utsågs till båda matchernas och hela omgångens lirare.

Södertälje har egentligen inget att spela för, seriesegern säkrade Kings redan i fredags mot Luleå. Men det satt hårt åt. Auston Barnes satte med mindre än tre sekunder kvar det vinnande skottet för vinst i den poängsnåla drabbningen, 61-60.

När Kings vunnit grundserien kan även små detaljer bidra till motivationen när en match utan betydelse ska spelas före allvaret med slutspel.. Till exempel att matcha fram en av de trogna och stora i klubben, kroaten Toni Bizaca, att passera 6 000 poäng sedan ankomsten 2012. Nu lär det inte bli särskilt svårt, det behövs bara tre poäng för att Toni blir den femte i raden som når gränsen.