Köping Stars laddar om för kvalet till Svenska Basketligan, och head coach ”Jotti” Nikolaidis är nöjd med vad spelarna presterat vid senaste träningspassen.

Dessutom syntes åter leenden, i likhet med bilden här ovan med Desmond Hubert från en tidigare SBL-match under säsongen.

– Det har varit tufft för spelarna under en tid – med såväl skador som sjukdom i truppen. säger ”Jotti”.

Lägg till detta en mental frustration av att inte nå slutspelet. Uppsala parkerade ju tidigt på tionde och sistaplatsen i SBL, och därmed skulle det bli minst en kvalplats när basketligan summerades. Men målsättningen låg högre – att nå åttonde eller kanske till och med sjundeplatsen och därmed slutspel.

– Det blev inte så, och det har varit svårt att smälta.

Men nu har en vecka passerat sedan den avslutande SBL-matchen mot Södertälje Kings, och det återstår en dryg vecka till kvalstarten borta mot anrika basketklubben Alvik. Stars genomför inför kvalet lite av en ”miniförsäsong” med fokus i träningspassen på att jobba med grunderna, själva grundspelet. Samtidigt är det viktigt att få tillbaka trötta spelarkroppar efter en lång ligasäsong och inte minst få tillbaka Aleksa Solevic och John Brändmark från tidigare skador.

Samtidigt har Stars scoutat de kommande kvalmotståndarna Alvik. ”Jotti” Nikolaidis var själv på plats i helgen när Alvik besegrade konkurrenten om kvalplatsen Eos. ”Jotti” hade också för avsikt att se Alviks möte med seriesegrarna i Superettan, Djurgården, under onsdagskvällen. En match som Djurgården vann med klara siffror, 90-73.

Stars mötte Alvik redan i två träningsmatcher inför säsongsstarten i SBL. Det blev vinster båda gångerna, 86-64 respektive 93-79. Men det var då det…

”Jotti” Nikolaidis har den här säsongen sett ett ungt Alvik som bytt coach (Kevin Gaines) och som spelar med mer fart och mer aggressivt försvarsspel än tidigare.

– Fem av deras spelare har också meriter från tidigare Svenska Basketligan, säger ”Jotti” som själv var på väg från röd-vita Blackeberg till gröntröjade Alvik som ung basketspelare.

Det blev inget klubbyte för ”Jotti” som nästa lördag ändå får bege sig till Åkeshovshallen för match mot mesta mästarna i svensk klubbasket. Alvik har vunnit SM vid inte mindre än 19 tillfällen. Men storhetstiden ligger långt tillbaka i tiden. Senaste guldet bärgades 2001. Nu är Alvik åter på väg mot högsta eliten – om inte redan i år så åtminstone inom ett par år.

”Jotti” Nikolaidis ser ändå Köping Stars som en klar favorit i kvalmatcherna, men betonar att spelarna i Stars måste prestera för att vinna.

– Vi måste göra jobbet.