Det blev en rysare när Köping Stars tog sin andra bortaseger i Svenska Basketligan på tisdagskvällen. Triumfen mot Nässjö Basket skrevs till 82-80 efter en dramatisk slutminut.

Matchen kunde ha varit avgjord efter Stars starka insats före pausvilan och som mest 17 poängs ledning.

Men luttrade Köping Stars supporters lär ha muttrat ”inte en gång till” när hemmalaget Nässjö vände det stora underläget till ledning efter att matchens gigant Dartay Ruffin satt en klockren trea med mindre än fem minuter kvar av matchen.

I två tidigare jämna möten lagen emellan har Nässjö nämligen kört över Köping Stars i slutminuterna. En time-out av Köpingscoachen Jotti Nikolaidis bäddade för att Stars den här gången inte skulle vika ned sig.

– Jag sade till killarna att vi måste lugna ned oss, säger Jotti. Vi skulle hitta några enkla kombinationer och hålla oss till det.

Nässjö och Köping kom nu i en rafflande slutfas att växelvis inneha ledningen, och med 50 sekunder kvar satte Sean Smith det så viktiga skottet för ledning Stars, 81-80.

Nässjö förlitade sig till Dartay Ruffin som fram till dess svarat för hela 34 poäng i matchen och nu inte tvekade att gå för ytterligare en trea.

Miss!

Men Nässjö lyckades med 12 sekunder kvar åter roffa till sig bollen. Ett effektivt försvar i Stars såg dock till att Nässjös Felix Terins skott med fyra sekunder kvar inte nådde korgen.

I stället fick en foulad Michael Axelsson Kaltak gå till straffkastlinjen. Först en miss, sedan en poäng för Starsledning 82-80.

Time-out och Nässjös boll på Stars planhalva med 1,9 sekunder kvar av matchen. Marquis Jackson fick chansen, hann skjuta för en trea och seger…

– Men fru Fortuna var med oss den här gången, säger ett lättad och glad Jotti Nikolaidis.

Bollen tog i ringen och ut…

Jublet bröt ut i Köping Stars.

Basketmatcher är inte förutsägbara, men inget tydde på att det skulle bli en rysare efter Köping Stars imponerande första halvlek. Ledning med 15 poäng, 49-34.

– Vi ägde matchen, spelade med energi och snodde bollar av Nässjö, säger Jotti. En stark laginsats där alla tio som kom ut på planen bidrog.

Efter pausen blev det en scenförändring. Stars blev passivt i såväl försvar som anfall och sköt bort många bollar. Nässjö å sin sida kom ut med bättre aggressivitet, hittade till korgen och vips var det match igen.

Och vilken rysare sen…

I det läget var coach Jotti Nikolaidis tacksam över att ha rutinerade och skickliga Aleksa Solevic och Sean Smith på planen.

– Så skönt att få den här segern, säger Jotti i telefon från spelarbussen hem genom ett vintrigt Småland mot Köping.

Matchfakta

NässjöKöping 8082
(17–23, 17–26, 27–18, 19–15)

Poäng, Nässjö: Dartaye Ruffin 34, Felix Terins 16, Marquis Jackson 13, Franklin Williams 9, Facundo Zarzate 6, Abdou Medjedoub 2.

Köping: Aleksa Solevic 23, Sean Smith 17, Desmond Hubert 12, Niklas Larsson 9, Mikael Axelsson 9, James Demery 3, John Brändmark 3, Sebastian Lindkvist 2, Michiel Petersen 2, Luka Babic 2.

Publik: 563