Sean Smith (bilden) växte upp med basketen i moderklubben Alvik, och på lördag kväll återvänder Köpings Stars forward ”hem” till Åkeshovshallen i Stockholm.

– Vi ville till slutspel, men nu är målsättningen att se till att det blir en ny säsong i Svenska Basketligan.

Han plockar ihop sina prylar efter ytterligare ett träningspass i Karlbergshallen. I två veckor efter sista ligamatchen och efter missat slutspel har det inledningsvis handlat om att läka kroppar och huvuden. Men som följts av en bra träningsperiod och nu märks lust och förväntan att ta sig an allvaret.

– Det ska bli kul att spela match igen, alla är spelsugna, säger Sean.

Han var bara sex-sju år när han som den lille killen från Bromma första gången rörde en basketboll i Åkeshovshallen. Nå’t år senare, 1995, gjorde mesta mästarna i basket (19 guld för Alvik) sin senaste säsong i högsta ligan. Nu får Alvik med sin andraplats i Superetttan chansen att via kval mot Köping Stars återvända till basketens finrum.

– Jag känner flera av killarna i Alvik, och vi i Stars har ju mött dem ett antal gånger – bland annat i Superettan. Det är ett bra lag, och det gäller att vi är väl förberedda – då ska vi ta dom, säger Sean.

Stars coach ”Jotti” Nikolaidis vill att spelarna tar med sig tempot från Basketligan tillsammans med fysiskt och intensivt spel men samtidigt vårdar bollen.

– Vi går in med ett hårt försvarsspel, säger ”Jotti” som förväntar sig att Alvik kommer ut aggressivt och med snabbt spel för att kompensera Stars fördel av längre spelare.

”Jotti” tror också på en tidig anstormning av hemmalaget, och att det inte blir en ”walk-in-the–park” för att ta en Starsseger.

– Det gäller att vi är bra med redan från start.

Stars har haft alla spelare tillgängliga den senaste veckan, inklusive tidigare fotskadade forwarden John Brändmark och pointguarden Aleksa Solevic.

– Det är skönt att få tillbaka killarna i träning, säger ”Jotti”. Om det räcker till för spel på lördag kväll återstår att se.

Alviks tränare Kevin Gaines ser fram mot kvalmatcherna som han menar kommer att ställa stora krav på hans spelare:

– Alla är fokuserade på ett mål. Köping är ett riktigt starkt och framför allt stort lag, och det kommer att krävas precis allt av oss för att kunna vinna kvalet, säger Kevin Gaines till Svenska Basketligan.

Kvalmatchen på lördag spelas med start klockan 19:04 och en vecka senare, lördagen den 13 april, spelas match två i Karlbergshallen. Den sammanlagda poängskillnaden över de två matcherna gäller för att avgöra vilket lag som spelar i SBL nästa säsong.