”Viktig match” må vara en sliten klyscha som alltför ofta tillämpas slentrianmässigt i såväl rubriker som texter. Men ibland är klyschan befogad att använda sig av – som lördag eftermiddag…

Köping Stars mot Umeå Basket i omgång 33 av 36 i Svenska Basketligan. Gästerna just nu två poäng före Stars i tabellen och däremellan ett streck som skiljer slutspelsplatsen från en kvalplats för att bibehålla SBL-status.

Som upplagt för en rysare, kan det vara mer spännande?

– Alltid kul att spela matcher som verkligen betyder nåt, säger Stars coach Jotti Nikolaidis. I det här fallet en ”fyrapoängsmatch”, en superviktig sådan.

Det här är fjärde mötet lagen emellan och här är de tidigare resultaten:

Umeå- Köping Stars 104-83

Köping Stars- Umeå 83-71

Umeå- Köping Stars 100-93

Poängen i inbördes möten kan vara avgörande för placering i ligan. Men först om lag slutar på samma poäng när serien är slutspelad. Skulle så bli fallet med Köping Stars och Umeå är Stars i så fall i behov av storseger i dag, minst 17 poäng.

Men fokus i det här mötet ligger inte på den differensen, här gäller först och främst att vinna. Köping Stars har två vinster på de tre senaste matcherna i SBL (Nässjö och Uppsala) och coach Jotti Nikolaidis hoppas också på en lika fantastisk defensiv som i hemmasegern mot Umeå i slutet av november:

– Vi tvingade Umeå att ta tuffa beslut och skott.

Stars har efter den sköna segern mot Uppsala – alltid tufft att ta ”givna” segrar – haft några träningspass. Det finns lättare skavanker på flera av spelarna, ingen ovanlighet när en lång säsong går mot slutet.

– Men det är bara att bita ihop, menar Jotti.

Luka Babic har dock varit sjuk och lär inte spela. John Brändmark har varit i rehab, och stod över spel mot Uppsala senast.

Umeå Basket har också haft några spelare på skadelistan. I den överraskande segermatchen mot Luleå, där Umeå vände ett stort underläge inför slutperioden till seger, saknades bland annat hälseneskadade Egal Saleman samt Alexandros Varytimiadis och Daniel Eliasson. Umeå har dock förstärkt truppen med 208 cm långe Povilas Gaidys från Litauen innan transferfönstret stängde för en vecka sedan. Laget har tre amerikanska guards för Köpings stjärnspelare att hålla koll på. Dessutom en formtoppad 209 centimeter lång center i André Nilsson som svarade för 32 poäng mot Luleå i tisdags.