Dags för sista matchen före ett landslagsuppehåll som varar i två veckor. Nu möts Köping Stars som vill få upp självförtroendet med en efterlängtad seger och Nässjö Basket som i lördagsmatchen kan säkra en slutspelsplats.

Det är två lag som känner varandra väl. Stars vann två träningsmatcher och de tre mötena i Svenska Basketligan har varit jämna och dramatiska. Nässjö vann de två första matcherna efter att ha svarat för avgörande ryck i slutminuterna. I den första nere i Nässjö gjorde hemmalaget åtta raka poäng och vände 64-69 till seger med 72-69. I andra mötet i Karlbergshallen var Stars i ledningen med 62-60 när Nässjö svarade för 13 (!) raka poäng och därefter seger med 75-82.

– Det gäller för oss att hålla fokus i 40 minuter, säger Stars coach Jotti Nikolaidis.

Match 3 i Nässjö blev en verklig rysare, men där Köping Stars med energi äntligen knöt ihop säcken i slutminuten för seger, 82-80.

Stars har en tunn spelartrupp med få utländska importer jämfört med övriga lag i SBL.

– Våra svenska spelare får därför ett stort utrymme, och alla gör sitt bästa år i basketligan, menar Jotti. Vi försöker hitta vår väg.

Några spelare har vilat med småskador från träningen, men Jotti räknar att samtliga finns tillgängliga för lördagsmatchen.

– Vi ska verkligen göra allt vi kan för att ta en seger.

Gästerna från Nässjö var senast nära att besegra Luleå, men förlorade trots fyra poängs försprång med 25 sekunder kvar av matchen. Smålänningarna har till årets säsong i princip värvat ihop en helt ny spelartrupp. I matchen mot Köping ansluter ytterligare en ny spelare, engelsmannen Kofi Josephs, till truppen som redan har etablerade namn som Dartay Ruffin, Marquis Jackson, Franklin Williams och Felix Terins. Ruffin svarade exempelvis för hela 34 poäng i tredje mötet mot Köping Stars.

– Jag ser helst att Ruffin inte gör det igen, säger Jotti.

Matchen mellan Köping Stars och Nässjö är den sista inför ett två veckor långt speluppehåll i SBL. Landslaget ska avverka två avgörande EM-kvalmatcher mot Danmark och Vitryssland, och speluppehållet kommer lägligt för ett hårt matchande Köpings Stars.

– Det har varit tunga kroppar på sistone, säger Jotti Nikolaidis.

Stars får en återstart i svenska basketligan med bortamötet mot Luleå fredagen den första mars. Sen väntar två viktiga matcher (Uppsala borta och Umeå hemma) på fem dagar om chansen till slutspel ska finnas kvar, eller om Köping Stars tvingas till kvalmatcher för att behålla SBL-status.