PRESSMEDDELANDE 2021-12-06

Erik Flood och Köping Stars har idag kommit överens om frivillig interimistisk avstängning från tävling i väntan på utredning av ett positivt svar i samband med dopingkontroll efter matchen mot Fryshuset Basket 2021-11-08. Beslutet har fattats i dialog med Anti Doping Sverige och Erik har nu fram till 2021-12-20 på sig att skicka in sitt yttrande till utredningen.


Uppdatering 2021-12-08

Erik Flood testades positiv vid en dopingkontroll på bortamatchen mot Fryshuset den 8/11.

  • På eftermiddagens den 3 december fick vi besked att Eriks test den 8 november var positiv.
  • Under fredagen hade vi en kortare dialoger med Anti Doping och Svenska Basketbollförbundet om vad Eriks testresultat innebar, dvs vad har vi att förhålla oss till som spelare och klubb.
  • Vi valde då att inte låta Erik spela matchen mot Norrköping Dolphins samma kväll även om han i och med beskedet inte är avstäng.
  • Under måndagen hade vi (jag, Coach Gehrke och Erik) en fördjupad avstämning med Anti Doping och vad de hade detekterat, vart detta kan komma ifrån och vägen framåt i ärendet.
  • Erik valde att frivilligt bli interimistisk avstängd från tävling i väntan på att ärendet behandlas.
  • Erik kommer inom kort att skicka in sitt yttrande till Anti Doping, därefter kommer de att titta på en påföljd, förutsatt att de finner honom skyldig.

Erik säger sig ha ätit ett kosttillskott där han har kollat att samtliga ingredienser är godkända samt vitamin D. Kosttillskottet är av svenskt märke och tillverkat i Sverige.

Erik har en medicinsk historik där han hade epilepsi i åldern 9-13. För att minimera risken för återfall så har läkare rekommenderat honom att undvika alkohol och alla typer av droger. Detta har gjort att Erik har varit helnykterist hela sitt liv och han är väldigt mån om att inte göra något som kan innebära risk för framtida epilepsi.

Sammantaget den information vi har fått från Anti Doping och Erik så bedömer vi initialt att Erik i god tro har köpt ett kosttillskott efter att ha kollat innehållsdeklarationen och att det sedan har innehållit substanser som inte uppgetts.

Det finns flera andra liknande fall har vi fått lära oss, ex i handbollen för ca 4-6 månaders sedan. Även ett väldigt intressant fall i ishockeyn för 5 år sedan.

Doping är något som vi alla ser allvarligt på och spelarna har skrivet i sina kontrakt att de ej får nyttja doping och att ev bruk av doping kan vara skäl för brott mot kontraktet.

Vi som klubb får nu titta på vad vi kan lära oss av detta så vi kan undvika att det upprepas och kanske rekommendera vilka proteintillskott, mineraler, vitaminer etc spelarna kan ta som är fria från otillåtna tillsatser.

Vi har även initierat en dialog med Ligaföreningen om ett arbete där det tas fram godkända preparat i samråd med läkare, Anti Doping eller annat lämpligt organ för att bl.a säkerställa att innehållsdeklarationen överensstämmer med det verkliga innehållet.

Foto: Robert Bjarnefeldt

Kontakt

Klubbchef
Stefan Ståhlmalm
stefan@kopingbasket.se
070-354 84 16