Då har SBL börjat få upp farten och alla lag har i princip spelat 1/4 av sina grundseriematcher.

  • Ser vi något mönster?
  • Finns det några tydliga favoriter som ingen såg innan säsongen?
  • Sticker någon ut i extrem positiv- eller negativ bemärkelse?

Personligen är jag inte ett dugg klokare idag än vad jag var innan säsongen! Inte en enda person, som tippade på vilka lag som skulle ligga i toppen av SBL, hade inte haft med Jämtland eller Norrköping så där sticker ingenting ut alls! Men Köping var nära i Östersund och sen åkte Borås dit utan Flatten och vinner på samma sätt som Jämtland slog oss – CRAZY!

Det som är intressant är just att SBL är mycket jämnare och stabilare än vad jag först trodde den skulle vara. Undantaget Fryshuset som tyvärr redan nu börjar bli avsågade, så är det näst intill omöjligt att veta vilka positioner lagen kommer att hamna på i mars! Som jag ser det finns det två lag som alla vill slå och det är just redan nämnda Jämtland och Norrköping.

Men sen blir det knepigare…

Borås, som inte rosat marknaden i början av SBL, får veckan efter att man förlorat mot Nässjö med 14 poäng för sig att först slå Jämtland på bortaplan (som jag nämnde ovan) utan en starter och tre dagar efter det slår man även Norrköping utan två av sina starters!!

Nässjö som saknar sin kanske bästa spelare (Keenan Gumbs) pga. skada förlorar mot Norrköping med 30+ för att fyra dagar senare ta ikapp -19 poäng i halvlek mot BC Luleå för att till slut vinna matchen på övertid.

Södertälje vinner och förlorar sina matcher med liten marginal (undantaget förlusten mot Norrköping). Det känns lite som om Södertälje går på tomgång i väntan på slutspel redan nu och det kanske inte är helt oväntat med nästan ett halvt millenium landskamper i truppen?

Jag kommer själv ihåg hur svårt det var. Lite som att titta på en film för tjugonde gången. Man vet hur det slutar men vill ändå se slutet för det är så jäkla bra och så ”genomlider” man filmen (= grundserien) ändå. Sköna Gröna kommer nog att växla upp efter jul, allt annat skulle förvåna mig.

Två topplag i Jämtland och Norrköping. Två lag som har både djup, spets och rutin.
Bakom dem hittar vi Södertälje och Borås. Även där två lag med djup, spets och rutin.
Där har vi Topp 4 skulle jag tro…

Men resten då?
Det är svaret på den frågan som kommer att vara så otroligt roligt denna säsong!

BC Luleå, Nässjö, Umeå och Köping har antingen inte samma rutin eller djup – men kan slå vem som helst, när som helst och hur som helst i SBL. Det är faktiskt inte helt otänkbart att något av dessa lag kan slå sig in i Top 4. Jag har väldigt svårt att se hur BC Luleå, Nässjö, Umeå eller Köping skulle gå många 0-4 serier mot någon i år faktisk.

Top 8-lagen klarar dessutom av dippar ifrån sina ”stjärnor” och ändå vinna matcher. Man klarar av smärre skador och sjukdomar förutsatt att det inte blir för många på en gång och/eller i för långa stunder.

Kontentan är den att även om slutspelslagen i princip redan är klara så är jag helt säker på att slutspels-trädet inte kommer att se ut som alla tror idag när vi väl är där!

Det kommer att bli otroligt roliga matcher och spännande placeringsstrider under säsongen.
Det kommer att bli överraskningar, riktigt bra matcher och förstås även några resultat vi alla tycker är självklara.
Men jag vågar lova att näst intill varje omgång kommer att ha en riktigt bra match och en överraskning.


Med Kennan Gumbs skadad för Nässjö och Jordan Giles samt Hampus Åhlin för Stars, vem vinner?
Nässjö torskar med 30+ ena veckan och gör sin kanske bästa Q3, Q4 och OT på år och dag och vinner…
Stars såg samtidigt inte så starka ut mot Frysen 🥴

Fråga: Fördel Nässjö?
Svar: Dagsform!

Dagsform och skador kommer att vara en enorm faktor hela säsongen i princip alla matcher.
Och med dagsform menar jag också dagsform, för det är ju alldeles uppenbart att förra veckans resultat inte betyder någonting i nästa match!

SBL är CRAZY just nu och vi i Stars behöver alla våra fans i KBS på fredag mot Nässjö!
6:e spelaren har aldrig varit så viktigt för alla lagen som just nu…!

Fråga bara Nässjö om de hade orkat fullborda vändningen mot BC Luleå utan sin publik?

Torbjörn Gehrke
Köping Basket