En match med två ansikten mellan Köping och Jämtland!

Att Jämtland inte skulle vara ett bättre lag än förra säsongen kan jag direkt konstatera, utan tveksamhet, inte stämmer!

På pappret är Jämtland kanske inte starkare (meritmässigt) men med importer som vill spela tillsammans och vara en del av laget och samtidigt det svenska materialet är bättre förberedda inför denna säsongen både spelmässigt och fysiskt, så var det alldeles uppenbart att Jämtland är ett bättre lag än förra året redan idag. De var också klart bättre än oss sett över 40 min.

Det mest intressanta var kanske att Jämtland inte längre spelar ”gå-basket” och de var ibland rent av underhållande se spela. Hur mycket det än smärtar mig att ligga under med 10p som blev 20p för att sen bli 10p och sen stanna på 32p i baken, så var Jämtland inte bara välspelande, utan stundom även snabbt och underhållande.

Framförallt kan Köping konstatera att det krävs både mental- och fysisk styrka att möta Jämtland. De är stora, starka och vill spela fysiskt. Sen kan vi också konstatera att Köping inte har orken att spela 40 minuter än mot ett så pass mycket större lag. Vi behöver fler 5-mot-5 träningar i benen och dessutom att våga spela lika fysiskt mot varandra på träning som andra lag gör mot oss på match.

Det är en vanesak och något man måste vänja sig vid. Vi är unga, saknar erfarenhet och jag kan lova att vi fick oss en ordentlig dos av erfarenhet igår. Bättre kvitton på vad som behövs kunde vi knappast få. Vi vet att vi ligger efter. Men vi vet nu också, mer än efter matchen mot Uppsala, hur stort avståndet är.

Om vi pratar fakta (och inte åsikter) så är denna matchen lite av ”två matcher i matchen”.
Q1 följs lagen åt och Jämtland vinner med +4.
Q3 är det Köping som tar kommandot och vinner med +7.

Dvs. att i matchens ”första” perioder (vid match start och efter halvtidsvilan) så orkar Köping stå emot Jämtlands fysik och storlek och vi orkar spela vårt spel.
Denna delen av matchen, när vi fysiskt och mentalt orkar med, vinner Köping med +3p.
I Q2 och Q4 vinner Jämtland med 57-22 och det är klasskillnad (just nu).

När man blir fysiskt trött försvinner även ens mentala fokus. Misstagen hopar sig och kontentan blev en riktig överkörning.

Men, vi gör en mycket bättre match idag än mot Uppsala. Vi behöver bli kuranta och komma ifatt med träningsdosen. Det finns inga genvägar. När vi är 100 procent tränade påstår jag inte att vi kommer att vinna fler matcher mot Jämtland än vad de kommer att vinna mot oss, men jag påstår att avståndet mellan lagen kommer att krympa markant.

Jämtland borde vara det bättre laget än Köping även väl framme i mars. Men glappet måste minska.

Dagens match mot Umeå kommer att bli av en helt annan karaktär. Umeå är inte lika stora och starka och har heller inte vare sig samma erfarenhet eller kvalitet. Är Umeå bättre än Köping?

Jag såg deras match mot Luleå och kan konstatera att Umeå ligger längre fram i sitt spel än Köping. Men jag förväntar mig (igen) att vi tar ännu ett steg i rätt riktning, med denna matchen. Jag förväntar mig mer än de fem (5) bra minuterna vi hade mot Uppsala och jag förväntar mig mer än de 20 bra minuterna vi hade mot Jämtland.

Får vi se det så kommer jag att vara nöjd.

Vinster och förluster under en försäsong har ungefär samma betydelse som ett presidentval i Vitryssland!
Inte många lägger någon större vikt vid resultatet. Lagen får tycka och tänka vad de vill och ingen direkt bryr sig.

Vi respekterar resultatet, våra brister och konstaterar att vi har en del jobb kvar att göra.
Men, det är tre veckor kvar till ligastarten och vi vet vad vi måste jobba på.

Tre veckor kommer inte att räcka för oss att göra underverk på, men vi kommer att vara oerhört mycket längre fram än idag.

Umeå om några timmar …