Basketrysaren i måndags blev en historisk seger för Köping Stars, men i kväll krävs ett dacapo för att hålla SM-drömmen och kvartsfinalserien mot Norrköping Dolphins vid liv.

Vinna för att kvittera matchserien till 2-2 eller försvinna – om än med hedersamt 1-3. Dramatiken tätnar inför match fyra hemma i Karlbergshallen, och Köping Stars går in på planen med stärkt självförtroende.

– Playoff (slutspel) är alltid något extra, och vi gjorde vår bästa match mot Dolphins, säger Jonah Mathews.

Jag bär också med mig en bra känsla även inför kvällens match, Jonah har visserligen inte fått ut sin kapacitet i trepoängsskyttet i matcherna mot Norrköping, men var å andra sidan hundraprocentig i sina sju straffkast i måndags. Det gällde även för samtliga Starsspelare som gick till straffkastlinjen, 12 av 12 kast rasslade ned i nätet – nog så viktigt när poängen ska summeras.

Coach Panagiotis ”Jotti” Nikolaidis medger att segern var skön för alla involverade i Stars, men vill inte dra för stora växlar på triumfen. Under tisdagen laddade spelarna om, och ”Jotti” förmedlade det kanske viktigaste budskapet inför kvällens drabbning:

– Håll det enkelt. Krångla inte till offensiven och håll fast vid vår plan för defensiven. Vi spelade bra basket under första halvleken i måndags och hittade ofta den extra passningen för lättare poäng. Vi tog också hand om många returer.


Mindre nöjd var ”Jotti” med returtagningen efter pausen:

– Vi tog 17 färre returer än Norrköping, och kan inte bjuda motståndarna på både två och tre chanser i anfallen.

Nu stod Stars i måndags upp rejält mot Dolphins i slutperioden som varit något av en akilleshäl i de två tidigare förlustmatcherna nere i Norrköping. Det kommer att krävas en motsvarande strong insats även i kväll. ”Jotti” mönstrar samma elva igen och alla vet vad som måste göras.

– Det gäller att älska att spela under press.

Han tror också att gästerna från Norrköping känner en viss press:

– De vill nog inte spela en femte och avgörande match…


Se matchen på SBLplay.se – uppkast 18:04