Niklas Larsson svarade för en strong insats i Starslinnet, och briljerade med bland annat en läcker alley-oop. (Foto: Robert Bjarnefeldt)


Hundratals läktarballonger smälldes i rena glädjeruset efter att Köping Stars i en veritabel rysare besegrat Norrköping Dolphins, 80-78, i den tredje kvartsfinalen – den första historiska slutspelsmatchen hemma i Karlbergshallen. När det behövdes som mest klev guarden C J Jackson in i handlingen med 24 sekunder kvar och Stars i underläge med 74-78.

CJ satte trepoängaren och följde upp med en grym attack mot Norrköpingskorgen som både gav en tvåa samt ett efterföljande straffkast som Jackson förvaltade på bästa sätt – ledning 80-78 och åtta sekunder kvar och Stars stod emot gästerna sista anstormning.

”Wow, vilket raffel” hördes från såväl den lilla tillåtna publiken, men sannolikt från desto fler Starssupporters som bänkat sig hemma för den direktsända tevematchen. Drömmen om SM-framgång hålls vid liv.

– Gudarna var med oss för en gångs skull, sade en glad coach Panagiotis ”Jotti” Nikolaidis. Kul att killarna får bjuda på det i direktsändning.

Visst förtjänade Köping Stars säsongens första seger mot Norrköping efter sex (!) tidigare förluster under säsongen. Nu var det också vinna eller försvinna som gällde.

C J Jackson, matchvinnaren… inte undra på att han spänner musklerna. (Foto: Robert Bjarnefeldt)


Det märktes direkt att efter att nationalsången för första gången spelats i Karlbergshallen inför uppkastet och Starsspelarna med energi och aggressivitet satte högsta fart. Visserligen var det jämnt de första minuterna, men så kom Stars med tolv raka poäng och ledning 22-11. Ett försprång som Stars med bland annat fyra trepoängare och efter flera steals nästan höll perioden ut, 29-21.

Differensen bestod även under andra perioden, och när lagen gick till pausvila (48-39) hade Stars dominerat returtagningarna (20-14) samtidigt som antalet assist (15) var fler än vad Stars brukar räkna in under en hel match!

Det är statistik och siffror som talar sitt tydliga språk – den här matchen skulle vinnas…

Leonard Halling-Ibo knyter näven, det här var en fight som ”Matchens lirare” inte ville förlora. (Foto: Robert Bjarnefeldt)

Stars har gjort bra tredje perioder i de två tidigare kvartsfinalerna, men n u kom en överraskande scenförändring. Norrköping fick med fart och energi greppet och deras utdelningen var inte fy skam. 2-17 i Norrköpings favör på fem minuter, och så var östgötarna i ledning!

– Vi hemföll i gamla synder, säger ”Jotti” Nikolaidis. Vi blev stillastående och ängsliga i anfallen.

Stars höll dock undan för ledning inför slutperioden, 60 – 57.

Frågan var nu om Köping, i likhet med så många gånger tidigare, skulle falla igenom i slutperioden.

– Det kändes som om det var vår match, och vi var inte extremt trötta, säger ”Jotti”.

Lagen växlade ledningen ett antal gånger och nu klev Ernests Kalve och lagkaptenen Niklas Larsson in med värdefull rutin.

– Det är viktiga skott killarna sätter, säger ”Jotti”.

Supporterballongerna på läktarna gav en effektfull inramnning till den historiska slutspelsmatchen i Karlbergshallen. (Foto: Robert Bjarnefeldt)

Ändå, med halvminuten kvar av matchen hade Norrköping med en fyrapoängsledning (74-78) greppet om en kommande semifinalplats.

Då klev Jackson alltså in i handlingen…

Först trepoängaren (77-78) och så erövrade Stars bollen efter aggressivt försvar av Niklas Larsson.

”Jotti” och coachkollegan Andris Kehris valde att i det avgörande skedet inte ta en bruklig timeout.

– Vi överlät till killarna att ta beslutet om vem som skulle ta sista skottet, säger ”Jotti”.

Andris Kehris var inte förvånad att det blev C J Jackson:

– Han avgjorde i slutsekunderna så många gånger under förra säsongen.

Så skönt att Jackson hittade tillbaka till matchvinnarrollen.

– Vi vill ju spela fler slutspelsmatcher, förklarade Jackson nöjt. En kul match att spela, och vi ger aldrig upp även om siffrorna går oss emot.

Nej, Köping Stars visade upp fighting spirit, och den som kanske mest exemplifierade det var Leonard Halling-Ibo. Bästa matchen i Stars linne efter ankomsten från Fryshuset, och priset som Matchens lirare i hemmalaget hamnade välförtjänt hos Leonard.

– En skön seger som grabbarna och hela föreningen är värd, menar ”Jotti” Nikolaidis som medgav att det var nervösa slutsekunder den här gången.

Nu lever kvartsfinalserien, och Köping Stars får chans att kvittera till 2-2 med en ny hemmamatch i Karlbergshallen på onsdag kväll.

Månne en ny rysare?


MATCHFAKTA

Köping–Norrköping 80–78
(29–21, 19–18, 12–18, 20–21)

Poäng, Köping: Craig Victor II 15, CJ Jackson 14, Jonah Mathews 14, Ernests Kalve 13, Niklas Larsson 11, Leonard Halling-Ibo 9, Michiel Petersen 4
Norrköping: Terry Larrier 26, Kamau Stokes 15, Tyler Flack 14, Adam Ramstedt 13, Phillip Carr 5, Felix Terins 3, Tim Schüberg 2
Publik: 8

(Norrköping leder med 2-1 i matcher)


Matchens lirare

Pris från Sparbanken Västra Mälardalen

KÖPINGS STARS: Leonard Halling-Ibo

NORRKÖPING DOLPHINS: Terry Larrier