Mer än 3 000 åskådare i Stadium Arena i Norrköping hyste tidigt i fjärde perioden förhoppningar om en skrällseger för ledande hemmalaget Dolphins, men efter en dramatisk upplösning stod åter Köping Stars som vinnare. Segermarginalen blev precis som vid Stars seger i Köping fem poäng, den här gången med siffrorna 76-81.

Nu var det framför allt tre avgörande faktorer i slutperioden som lade grunden till att Köping Stars tog sin 15:e seger av 18 möjliga när halva ligan spelats i SBL.

  1. Lagkaptenen Niklas Larsson fick till ett fyrapoängsspel när han satte en riktigt lååång trea och enkelt lade i det följande straffkastet. Därmed skapade Stars betydelsefull poängmarginal ned till Dolphins, en differens Stars inte skulle komma att släppa.
  2. Gary Blackston visade sitt bästa jag med en glänsande insats och skytte. 12 poäng, varav nio i rad i mitten av perioden!
  3. John Brändmark tog långt ned i hörnet den befriande trepoängaren för segern med 12 sekunder kvar.

– Det är alltid nervöst att ta skottet, men skönt att den satt, sade Brändmark i den efterföljande teveintervjun.

Han tillade också att Stars är svårstoppade, särskilt när det drar ihop sig i slutskedet av matcherna.

– Vi har lärt oss att vinna tighta matcher.

Köping Stars har också i många matcher kommit ut starkt till varje period. Så även denna gång. Framför allt i den andra perioden när Starsspelarna utnyttjade sitt fysiska längdövertag och på sex och en halv minut vände underläge från 17-22 till ledning 32-24. Och senare en stabil pausledning med 44-32. Stars coach ”Jotti” Nikolaidis tyckte dock inte att laget var värt så stor ledning:

– Vi släppte länge till alltför många offensiva returer. Men matchen kom att få många ansikten och vi lyckades vända trenden fram till pausen.

Inget talade i det här skedet för att Dolphins skulle ge den stora hemmapubliken hopp om en möjlig seger. Men LaDairen Griffin och Jeril Taylor i ett mer aggressivt Dolphins såg till att Stars försprång i tredje perioden på hela 15 poäng (49-34) successivt krympte. Så pass att när perioden summerades hade Norrköping vunnit den med hela 25-13 och nått ett likaläge 57-57 inför slutperioden.

”Jotti” Nikolaidis:

– Visst var jag lite orolig, matchen hade ju gått i vågor.

När sedan LaDarien Griffin öppnade med en tvåpoängare och ledning för Norrköping i upptakten av slutperioden – ja, det var då hemmapubliken började hoppas på en rolig avslutning på kvällen.

Men det var då som redan nämnts firma Larsson/Blackston/Brändmark plockade fram sina bästa egenskaper…

– De gör det bra, säger ”Jotti” som även lyfter fram Lukas Friberg för en ny fin insats.

Svenska Basketligan har med måndagskvällens omgång nått ”halvtid” med 18 spelade matcher av totalt 36. Och vem hade före säsongen trott att Köping Stars skulle ståta med 15 segrar?

– Det har varit en osannolik första halva av ligan, vi har fått en extremt bra utdelning, säger ”Jotti” Nikolaidis.

Och nu väntar en ny seriefinal på fredag hemma mot Borås. Seger innebär serieledning.

– Kul, det blir en fantastisk match att spela – inte minst inför utsålt hus, säger ”Jotti”.

Matchfakta

Norrköping–Köping 76–81
(22–17, 10–27, 25–13, 19–24)

Poäng, Norrköping: LaDarien Griffin 16, Tim Schüberg 13, Anes Zekovic 12, Jeril Taylor 11, Tyre Gathright 10, Lucas Lindh 8, Hampus Åhlin 2, Anton Saks 2, Alan Zekovic 2

Köping: CJ Jackson 21, Gary Blackston 17, Jeremy Combs 14, Niklas Larsson 10, Ernests Kalve 8, John Brändmark 5, Lukas Friberg 3, Shane Walker 3

Publik: 3 022

Foto: Robert Bjarnefeldt