Säsongens två ligamöten mot guldaspiranterna Borås Basket har slutat i breda leenden hos spelarna i Köping Stars. Först efter den mirakulösa vändningen från minus 17 poäng till seger med en poäng i slutsekunden i bortapremiären, därefter segern med åtta poäng och ligaledning i hemmamötet i november.

Nu möts de två topplagen igen fredag kväll i Karlbergshallen – och en seger tar i så fall Köping Stars till ny serieledning.

– Det vore sjukt skoj, men vi vet att det blir en tuff match, säger guarden Lukas Friberg som med sitt energiska och riviga spel blivit en av publikfavoriterna i hemmahallen.

Lukas Friberg presenterades i somras som Stars första nyförvärv (från Alvik), och det var redan etablerade kontakter mellan Lukas och Stars ledarteam ”Jotti” Nikolaidis och Christer Sjögren som ledde till klubbytet.

– Det kändes rätt att testa något nytt, och Köping är ju inte långt från Stockholm och Uppsala, min moderklubb.

Vid sidan om basketen pluggar han till lärare vid Mälardalens Högskola i Västerås/Eskilstuna, och jobbar extra som vikarie i Köping.

Lukas kom till Stars som nybliven svensk mästare i tremannabasket – en kul basketvariant som ”…jag halkade in på ett bananskal”. Men han anade inte – i likhet med många andra – vad som väntade i Stars när Svenska Basketligan drog igång. Mirakelsegern mot topplaget Borås direkt i premiären gav självförtroende, och sedan har det bara rullat på.

– Ingen har räknat att det skulle gå så här bra. Men vi har många spelare som var och en i offensiven kan gå in och avgöra matcher. Samtidigt är vi svåra att göra mål på.

Lukas har sin roll i Stars, och vet att utnyttja det när coach ”Jotti” skickar in honom på banan.

– Jag är nöjd om jag ger energi till laget, får spela hårt försvar och vara med att dela bollen i offensiven.

Stars head coach ”Jotti” Nikolaidis ser efter segern mot Norrköping i måndags inför 3 000 åskådare med tillförsikt fram mot att möta Borås. Halva ligaspelet är avverkat och den tredje rundan (alla möter alla i fyra matcher) börjar fredag kväll med en spänningskittlande seriefinal. ”Jotti” är väl medveten om att Stars möter ett extra taggat Borås som inte gärna vill ta en tredje raka förlust mot Köping.

– Men vi vill vårda vår tabellplacering och stå upp mot Borås. Inte minst här hemma inför publiken i en utsåld Karlbergshall.

”Jotti” vet också att en slutspelsplats mer eller mindre redan är säkrad för Köping Stars, och nu är målsättningen att befästa minst en topp-4-position i Svenska Basketligan. Det ger en hemmaplansfördel vid eventuellt avgörande matcher i slutspelet.

Köping Stars får mot Borås tillbaka Sebastian Lindqvist som i återkomsten mot Luleå efter sin långvariga skada fick en matchs avstängning (avtjänades i måndags mot Norrköping) efter en incident. Stars får dock undvara unga Simon Klaasma som för tillfället spelar med juniorlandslaget på andra sidan Östersjön.

Oskar Ekh har på grund av knäskada brutit sitt kontrakt med Stars och klubben önskar honom all lycka med sin rehab och tackar honom för sin tid i och insats i klubben. Mourwell kur Mourwel, som går på Ullvi NIU Basketgymnasium, har efter Ekhs skada licenserats för spel i Stars SBL trupp.

– Det är spännande att ytterligare en spelare från klubbens NIU verksamhet kan beredas plats i Stars, säger sportchefen Christer ”Chribba” Sjögren som också har en update på Michael Axelssons skadestatus:

– ”Marre” har cirka fyra veckor kvar med gips och sen beräknas två-tre veckor av rehab. Klubben och Marre planerar för spel i slutet på februari men avvaktar slutligt läkarbesked innan beslut tas.

Motståndarna då? Borås har kvicka guards och skickliga skyttar som gärna tar treor. Några av spelarna som Köping Stars får se upp med är Marcus Tyus, islänningen Elvar Fridriksson och William Gutenius – den sistnämnde var poängbäst med sina 19 när Borås körde över regerande svenska mästarna Södertälje i senaste omgången. Och det är mästartiteln som Borås jagar den här säsongen.

Lukas Friberg var i somras Köping Stars första nyförvärv för säsongen, och bidrar med massor av energi när han kommer in på banan. (Foto: Camilla Geidemark)