Ernests ”Ernie” Kalve valdes efter en imponerande insats till matchens lirare i Köping Stars övertog ligaledningen från Borås Basket. (Foto Robert Bjarnefeldt)


Tredje segern (92-76) mot guldtippade Borås Basket tog Köping Stars upp i serieledning i Svenska Basketligan på fredagskvällen. ”Det här var nog vår allra bästa prestation hittills i ligan, inte minst vårt försvarsspel”, säger en oerhört nöjd lagkapten Niklas Larsson.

Den hänförda hemmapubliken i den åter utsålda Karlbergshallen tackade för underhållningen med en stående ovation under matchens slutminut. De hade då fått se ett Köping Stars i ledning från det att Shane Walker satte ett inledande straffkast fram till att samme Walker avslutade galaföreställningen med en trepoängare.

Stars kontrollerade matchen med en imponerande laginsats, men där också var och en av Stars spelare klev fram i egna, glimrande högtidsstunder.

Gary Blackston som lade i nio poäng i första perioden. C J Jackson som spräckte sin egen poängnolla först efter 13 minuter när han satte sin första trea – och följde upp med ytterligare tre raka treor i slutet av andra perioden för ledning med 42-26! Jeremy Combs som väntade i nästan 15 minuter på att sätta sina första poäng, men som med ett straffkast inledde efter paus med att ge Stars matchens största ledning, 20 poäng. Och så ”matchens lirare” Ernest ”Earnie Kalve som efter paus lade i 16 av sina 18 poäng, och med knuten näve och spänd höger armmuskel visade publiken vilket lag som var i förarsätet.

– Vi gör verkligen en kanonmatch, säger ”Earnie” som lyfter fram Stars fysiska spel och den stronga defensiven. Vi visade att vi verkligen ville vinna.

Men han var själv missnöjd med sin insats före paus. Riktigt arg faktiskt över att ha varit så nära, men ändå missat de flesta av sina skott.

– Lagkamraterna vill att jag ska skjuta mer trepoängare, och det blev ju några sådana efter pausen.

Coach ”Jotti” Nikolaidis var glad för att det lossnade för ”Earnie” i skottögonblicken:

– Det har bara varit en tidsfråga innan han skulle kliva fram med sitt skytte.

På tal om skytte, ja då var ju 205 centimeter William Gutenius gästande Borås största hot mot en Starsseger den här kvällen. Visserligen kom gästerna som närmast Stars med sex poäng, 71-65, när matchen skulle ”knytas ihop” i slutperioden, och Gutenius höga bollbana i hans låååånga, fräcka skytte var en källa till djupa – om än motvilligt imponerande – suckar hos hemmapubliken. Det var då som ”Earnie” Kalve med sju viktiga poäng på några korta minuter ökade Stars ledning till 80-67. Den 205 centimeter långa forwarden Gutenius poängfacit blev till slut 28.

Med segern övertog Köping Stars tronen överst i ligatabellen från Borås Basket, och tronskiftet känns för tillfället motiverat menar lagkaptenen Niklas Larsson:

– Vi är för tillfället värda serieledningen, och vi har så många spelare som bidrar till det.

Niklas nöjde sig med endast en trepoängare den här gången, men svarade för inte mindre än nio assists.

Ernest Kalve ser gärna att Stars finns kvar i toppen men tror att det blir allt tuffare framöver att försvara ligaledningen.

– Men motivationen finns, och den blir inte mindre av all den uppskattning vi får av publiken och Köpingsborna ute på sta’n. Helt fantastiskt!

Coach ”Jotti” Nikolaidis njöt också till fullo efter matchen. Han är imponerad av Borås kapacitet, och berömmer Henrik Svensson coachning.

– Det har i princip hållit mig sömnlös inför våra matcher mot Borås. Det har krävts åtskilliga timmar videotittande för att scouta laget.

Det har givit resultat, tre segrar av tre…

Matchfakta

Köping–Borås 92–76
(16–13, 29–13, 19–29, 28–21)

Poäng, Köping: CJ Jackson 20, Ernest Kalve 18, Gary Blackston 17, Jeremy Combs 13, Shane Walker 10, John Brändmark 8, Lukas Friberg 3, Niklas Larsson 3

Borås: William Gutenius 28, Zac Cuthbertson 20, Marcus Tyus 10, Elvar Fridriksson 7, Andreas Person 3, Fredrik Andersson 3, Simon Gunnarsson 3, Ludvig Johansson 2

Publik: 630

Foto: Robert Bjarnefeldt