Jordan Giles jobbar sig tillbaka efter skadan och svarade för 18 av Stars poäng uppe i Luleå. (Arkivfoto: Robert Bjarnefeldt)


För en vecka sedan fanns känslan att Köping Stars onödigt gav bort matchen mot BC Luleå i slutminuterna. I revanschmötet på tisdagskvällen var det som att Stars kapitulerade redan före paus! Underläge med 15 poäng efter att ha tillåtit Luleå göra hela 64 poäng för ledning och sedan utöka differensen till slutsiffrorna 106-83.

– Vi är i en enorm självförtroendesvacka, säger coach Torbjörn Gehrke efter ännu en förlust för Stars. Om vi ska ta oss ur den måste vi framöver kunna hantera ångesten.

Här några hårda fakta av betydelse för matchutgången mot BC Luleå:

39 poäng för Luleå på trepoängsskotten. 18 poäng för Köping Stars.

– Luleå skjuter 60 procent från trepoängslinjen i kväll. Det är grym utdelning, säger Torbjörn Gehrke.

5 turnovers för Luleå, 17 för Stars.

– Luleå gör 26 poäng på våra bortkastade bollar, vi gör 12 poäng. Vi tar helt enkelt beslut som inte ska tas.

Trepoängarna samt utdelningen på turnovers summeras till 65 – 30 till BC Luleås fördel!

Dominic Robb svarade för en double-double med 11 returer och 21 poäng – däribland kvällens två enda dunkar. (Arkivfoto: Robert Bjarnefeldt)

Hampus Åhlin och Tope Arikawe öppnade visserligen första respektive andra perioden med varsitt poänggivande skott för ledning för Köping Stars mot BC Luleå. Det var enda gångerna i matchen som Köping var i ledningen.

Men hemmalaget hade spelare som Tavarius Shine, Adam Rönnqvist, Bryce Douvier och Jonathan Arvidsson som kapade åt sig egna stunder att briljera.

Vad sägs om Shines fyra trepoängare på drygt tre (!) minuter i öppningsperioden?

– Han satte direkt en tuff trea och när han fortsatte med treor mot några av våra övriga försvarande spelare – ja då fanns inget annat att göra än att ta timeout, säger Torbjörn Gehrke.

Men innan perioden var slut hade Shine svarat för hela 17 poäng.

Dominic Robb dunkade in 47-40 för Stars i mitten av andra perioden, men sedan var det dags för Adam Rönnqvist att få skina. Trepoängaren för 50-40 blev upptakten till ett försprång som Stars sedan aldrig var nära att närma sig.

– Vi gör själva 49 poäng före paus, och det är helt ok, menar Gehrke. Men efter pausen hade vi behövt några stopp i deras anfall, men vi kommer aldrig närmare än tio poäng.

I stället utökade hemmalaget med sprudlande självförtroende differensen till Stars under hela slutperioden då Köping inte tilläts göra mer än 11 poäng.

BC Luleå tycktes ha allt det självförtroende som Köping Stars saknar.

– Det blir skakigt och oroligt när det går emot oss. För många av spelarna försöker hitta alternativa lösningar, och när det inte fungerar blir det en kollektiv nervositet som vi måste komma bort från, säger Torbjörn Gehrke.

Han påtalar vikten av att spelarna måste våga gå ut och misslyckas. Nu är det mycket ångest som måste bort.

Närmast i dubbelmötena med Södertälje hemma i Köpings Bad & Sport på fredag och måndag.


MATCHFAKTA

Luleå–Köping 106–83
(30–29, 34–20, 22–23, 20–11)

Poäng, Luleå: Tavarius Shine 28, Bryce Douvier 21, Jonatan Arvidsson 19, Adam Rönnqvist 17, De’riante Jenkins 7, Alexander Yemane 6, Denzel George 6, Edvin Tedesjö 2

Köping: Dominic Robb 21, Jordan Giles 18, Liam O’Reilly 18, Tope Arikawe 9, Hampus Åhlin 9, Tim Carlsten 4, Oliver Gehrke 3, Kevin Peterson

Publik: 1 310